10 kevésbé ismert érdekesség Erdélyről

Például tudtad, hogy a brit trónörökösnek rengeteg értékes ingatlana van ott?

Fotó: 123rf

Mi az a málé? És a murok? Hol találunk Guinness-rekorder szobrot? Ki és miért épített egy fura autót egy autókiállításra? Összegyűjtöttünk néhány kevéssé ismert tényt Erdélyről.

Írtunk már Erdéllyel kapcsolatban 15 kihagyhatatlan túrahelyről, hogy mit kóstolj meg, ha arra jársz, értekeztünk az 5 legérdekesebb városról, és arról is, hogy mit csinálj, ha egy fogarasi kirándulás közben szembe jönne egy medve. Most pedig néhány olyan információból állítottunk össze egy csokorral, amiről valószínűleg nem hallottál még.

Fotó: 123rf

10 figyelemre méltó tény Erdélyről:

1. Világhírű temesváriak

Fotó: Getty Images

Johnny Weissmüller mint Tarzan


Helyi sváb szülők gyermekeként Szabadfaluban látta meg a napvilágot Johnny Weismüller. Temesváron született Illy Ferenc, az olasz presszókávé atyja, a nevét viselő világmárka alapítója, valamint Kovács István futballedző is, aki az Ajax Amsterdammal 1972-ben és 1973-ban megnyerte a Bajnokcsapatok Európa Kupáját (BEK).

2. Kolozsvári színjátszás

Fotó: Facebook

Kolozsvári Állami Magyar Színház


A városban alakult meg 1792-ben a magyar nyelvterület első hivatásos színtársulata. A Kolozsvári Állami Magyar Színház ma Európa egyik legelismertebb teátruma, Tompa Gábor igazgató egyben az Európai Színházi Unió elnöke.

3. Unesco-régió

Fotó: 123rf

Máramaros, fatemplomok


Az UNESCO Világörökséghez tartozó hét romániai helyszín közül négy Erdélyben található: a máramarosi fatemplomok, Segesvár óvárosa, a szász erődtemplomok és a Szászvárosi-hegység dák erődítményei.

4. Károly Wales hercege, de Erdély szerelmese

Fotó: Getty Images

Károly herceg Romániában 2017-ben


Károly brit trónörökös visszajáró vendég Erdélyben, hiszen alapítványán keresztül a herceg közel húsz éve aktív a szász falvak megmentésében. Számos több száz éves ingatlan tulajdonosa, köztük négy Észak-Erdélyben, Máramarosban található.

5. Hungarikum keletről

Fotó: 123rf

Kürtős kalács


Az Európai Unió által hungarikummá nyilvánított kürtőskalács manapság leggyakrabban sütött formája Székelyföldön alakult ki.

6. Mokanica kisvasút

Fotó: Instagram

Mokanica kisvasút


A máramarosi Felsővisó községből indul és a Vasér völgyének mesés tájain át Erdély leglátványosabb vasútvonalán pöfög a Mokanica kisvasút és a Carpatia Express hotelvonat. Az 1933-ban átadott erdei vasútvonal máig az egyetlen tömegközlekedési eszköz a térségben, ezért nem csak turisztikai látványosság.

7. Hagymát hagymával

Fotó: Instagram

Szilágypecseny


Szilágyperecsenyben a hagymát kultikus tisztelet övezi – nemcsak egy közel ötméteres hagymaszobrot állítot- tak a faluban, de atelepülés a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült a világ legnagyobb, 4,5 km hosszú és 5 tonnát nyomó hagymakoszorújával.

8. Fa autó, de nem játék

Fotó: Getty Images

Julia Roadster


Szabó Péter a Maros megyei Koronkán készítette el Julia Roadsternek elnevezett, teljes mértékben fa karosszériájú egyedi autóját, amely a 2015-ös Frankfurti Autószalonon nagy népszerűségnek örvendett.

9. Pityókától a murokig

Fotó: Unsplash


Erdély több területén a lila hagyma helyi neve vöröshagyma, a burgonya krumpli vagy pityóka, a kukorica tengeri vagy málé, a répa pedig murok.

10. Ha felhős az ég, akkor is látszik a Hold

Fotó: Unsplash


A Nagyvárad főterén álló Holdas templom tornyában lévő, Európában egyedi szerkezet 1793 óta pontosan mutatja a Hold aktuális alakját.

AMI MÉG ÉRDEKELHET