Olaszország megfizethető tengerparti városa, ahol nehéz túlköltekezni magad

Városnézésre, vacsorázásra és kirándulásra is tökéletes.

tropea

Legyen szó hegyvidéki toszkán településekről vagy mesebeli partmenti helyszínekről, Olaszország tele van romantikus kis falvakkal. Ugyan az Amalfi-part sem véletlenül népszerű választás az utazók körében, amennyiben nem elhanyagolható számunkra egy úti cél megfizethetősége, érdemes délebb felé nézelődnünk. Ebben a régióban található például Tropea sokszínű települése is, ami számos lehetőséget rejt magában.


A nagyjából 6500 főt számláló dél-olasz Tropea félig a magaslatokban, félig pedig a tengerparton helyezkedik el. A város maga egy impozáns, 40 méteres szikla tetején nyújtózik, melyet egy, az „istenek partjának” (Costa degli Dei) nevezett homokos szakasz választ el a Tirrén-tengertől.

A város történelme nagyjából kétezer évvel ezelőttre nyúlik vissza: elhelyezkedéséből adódóan Tropea már a római, illetve a bizánci időkben is fontos stratégiai szereppel bírt. Kereskedelmi jelentősége miatt az idők során rengeteg támadás érte a várost, a meredek sziklák viszont kivételes előnyöket biztosítottak számára: az uralkodók által is kedvelt Tropea gyakorlatilag saját magát tudta kormányozni, és az adózás alól is mentesült.

Ennek köszönhetően a város a nemesek között is nagy népszerűségre tett szert, akik pompás villákkat (palazzókkal) töltötték fel az óvárost.

Biciklizni is megéri Olaszországban: 6 tengerparti kerékpárút Európában, ha bringázva nyaralnál

A tengerpartról induló lépcsősorokon felsétálva macskaköves utcák tekervényével találkozhatunk, ahol máig láthatók ezek a villák, illetve a különböző korokból fennmaradt templomok és kolostorok.

Az egyik leghíresebb látványosságnak a 12. században épült katedrális (Duomo), valamint a pazar kilátással kecsegtető Santa Maria dell’Isola kolostor számít.

Tropea elhelyezkedése nemcsak stratégiai szempontból járt előnyökkel, de mezőgazdasági tekintetben is kedvezett a helyieknek: a kellemes klímának köszönhetően ínycsiklandó élelmiszerek sokaságát termesztik a környéken. Az egyik említésre méltó különlegesség a jellegzetes vöröshagyma, az alig csípős és édeskés ízű cipolla rossa.

A pikáns ízek szerelmeseinek jó hír, hogy ebből a térségből származik az ennél már jóval csípősebb ’nduja szalámi, de a látogatók a chilipaprikákból sem fognak hiányt szenvedni. Az óvárosban elterülő piazzákon elterülő éttermekben érdemes kipróbálnunk a calabriai pasta fileját, de tengeri közelsége miatt a halas ételekből is bőven válogathatunk – az egyik helyi különlegességnek a kardhal számít.

Ha északabbra nézelődnénk: 3 gyönyörű elfeledett város Toszkánában, ha elkerülnéd a hatalmas tömeget

Egy jó ebédet követően belekezdhetünk a sziesztába, amit a turisták a környező barlangokban és strandokon szoktak tölteni. A fent említett istenek partján kívül a központi A Linguatastrandon is elnyúlhatunk, de az Il Convento della Pieta, valamint a Passo Cavalieri is jó választások – utóbbi például ideális helyszín a búvárkodáshoz.

Ez is érdekelhet: Tengerparti olasz falvak, amiket még a főszezon előtt érdemes meglátogatni

Az aktív utazók körében közkedvelt tevékenységnek számít még a közelben található Lipari-szigetek felfedezése, illetve a Stromboli-vulkán meglátogatása is. Stromboli szigetén kipróbálhatjuk az iszapfürdőzést és bejárhatjuk a vulkanikus térség fekete homokos strandjait is.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET