Ha szereted a Trónok harcát, erre a helyre el kell utaznod!

A Trónok harca előzménye, a Sárkányok háza sokak kedvence és szuper utazási inspiráció!

Cáceres
Fotó: Shutterstock

Rengeteg filmet és sorozatot mutattunk már, hogy azokkal inspiráljunk esetleg egy következő utazás megtervezéséhez. A drive.hu-n láthattad már a Fehér lótusz taorminai szállodáját, az Az üveghagyma (Glass Onion: A Knives Out Mystery) modern villáját vagy a Westworldben látható koktélbárt, most pedig a Trónok harca és Sárkányok háza ihlette úti célhoz, a spanyolországi Cácereshez adunk kalauzt.

Lehet, hogy nem hallottál még a csodaszép a Cáceresről, de valószínűleg már láttad a képernyőn, főleg, ha Trónok harca rajongó vagy... A spanyol város több népszerű film és sorozat díszlete – ezek közül a leghíresebb az HBO-n futó Trónok harca és tavalyi előzménysorozata, a Sárkányok háza (House of the Dragon). A Trónok harcának köszönhetően a horvátországi Dubrovnik is turistamágnes hellyé vált, és valószínűleg ez vár Cáceresre is – ami csak a Trónok harca 7. évadában és a Sárkányok házában látható –, úgyhogy jobb, ha megelőzöd az odaáramló tömeget! A Sárkányok háza következő évadát is ott fogják forgatni, úgyhogy a legjobb, ha még 2023-ban sort kerítesz erre a felfedezőtúrára. Hogy mikorra időzítsd majd a Trónok harca tematikájú utazásodat? Ősszel második alkalommal rendezik meg a városban a City of Dragons fesztivált, amikor minden a sorozatról szól.

Ahol megállt az idő

Fotó: Shutterstock

Az erőd és kapuja, az Arco de la Estrella

Cáceres történelmi belvárosában, mintha megállt volna az idő, éppen ezért a filmforgatás alatt nem sokat kellett a díszleten dolgozni (leszámítva a CGI-jal odavarázsolt sárkányokat), mert a középkori város egy az egyben megfelelt a filmben szereplő King's Landingnek.

A spanyol város óvárosa egyébként 1986 óta UNESCO kulturális világörökség.

A város története nagyon érdekes: ie. 1. században alapították a rómaiak, és a 8. században mór uralom alá került. Cáceres kultúrák és vallások olvasztótégelye volt, és még mindig magán viseli a virágzó zsidó, muzulmán és katolikus korszakok jegyeit. Bármennyire is furcsa, ez az eklektika mégis harmonikusnak tűnik ebben a középkori közegben.

Trónok harca túra a macskaköveken

A Trónok harcában rengeteget láthattuk Cáceres utcáit és épületeit és érdemes minden helyszínt felkeresni az utazás alatt. A 7. évad 3. részében Euron Greyjoy lóháton, győztesen vonul végig King's Landing körül, ami a valóságban a Plaza de Santa Mariától az Arco de la Estrelláig tartó szakasz. De a Sárkányok házában (1. évad, 4. rész) is hangsúlyos az óváros: például Daemon és Rhaenyra késő esti sétája alatt, vagy amikor Aegon Targaryen herceget keresik a 9. részben. A sorozat kedvéért a cáceresi Xavéri Szent Ferenc-templomot kicsit átalakították, kapott egy ideiglenes kupolát és nagy kapukat, de ettől még a város nagyon hasonlít a sorozatban látotthoz, úgyhogy szuper fotókat lehet készíteni a „díszletben".

Keresd a sárkányt!

Fotó: Shutterstock

Szent György és a sárkány szobor Cáceresben

Egy kis kihívásra vágysz? Keresd meg a templom oldalában a sárkánnyal hadakozó Szent György-szobrot, ezt egyébként minden Trónok harca- és Sárkányok háza-rajongó felkeresi.

2022-ben Cáceres a sorozat tematikáját követő fesztivált rendezett City of Dragons néven, ebből hagyományt szeretnének teremteni, így idén is folytatják: 2023 októbere és novembere között tér vissza a sárkányfeszt. A fesztiválon lesz kardforgató show, beszélgetős előadás a sorozat készítőivel, felvonulás, tematikus szabaduló szobák, középkori lakoma és idegenvezetés a forgatási helyszíneken.

AMI MÉG ÉRDEKELHET