Európa 5 leghíresebb történelmi világítótornya, ha valami különlegeset látnál

Magasak, tekintélyesek és pazar kilátás nyílik róluk.

világítótorony

A világítótornyok évezredek óta segítik a tengerészeket a tájékozódásban. A misztikus épületekből kinézve sugárzik a tengerek, óceánok csendes ereje, ám ma már inkább látványosságként szolgálnak. A világon több mint 21 ezer világítótornyot találni, amelynek többsége ma már funkcióját vesztette, de vannak olyanok a közelben, amiket ettől függetlenül is érdemes lehet felkeresni.


A legrégebbi: Torre de Hércules, Spanyolország

Fotó: Shutterstock

Torre de Hércules, Spanyolország

A legrégebb óta működő világítótornyot még a rómaiak építették nagyjából kétezer évvel ezelőtt. A Torre dé Hérculés meglátogatásához Spanyolország északnyugati részére, egészen pontosan Coruña városába kell utaznunk.

A Herkules-toronyként emlegetett világítótornyot még ma is használják, neve pedig Herkules egyik győzelmének emlékét őrzi.

A legenda szerint Herkules itt temette el egyik legnagyobb ellenségének, Gerylonnak a fejét. Zeusz fia ezután elrendelte, hogy a sírhelyre építsenek fel egy várost. A legendás világítótorony azóta az UNESCO világörökségek listájára is felkerült, 234 lépcsőjét megmászva pedig csodálatos látvány tárul elénk.

A legszebb: Chania, Görögország

Fotó: Shutterstock

Chania világítótorony, Görögország

A Kréta szigetén található Chaniát nem csupán Görögország, de a világ egyik legszebb világítótornyaként tartják számon.

Az épületet eredetileg 1595 és 1601 között építették fel a velenceik, ám szerkezetét megviselte a török hódoltság. Az egyiptomi megszállók az 1830-as években minaretként építették újra, de az idő vasfogát így sem bírta. A világítótornyot végül 2006-ban, a velencei stílusjegyek megőrzésére figyelve renoválták.

Jelenleg a torony ugyan nem látogatható, de külsejét a közelben létesült éttermek teraszairól bárki megcsodálhatja.

Ez is érdekelhet: A 10 legtöbbet fotózott európai folyó, amelyről több százezer fénykép készült

A legmagányosabb: Fanad Head, Írország

Fotó: Shutterstock

Fanad Head, Írország

Írország egyik legészakibb csücskénél, pontosan Donegal megyében található a világ egyik legnyugalmasabb világítótornya, a Fanad Head. Az épületet egy hajótöréses tragédia következtében húzták fel, a legelső jelzőfény pedig 1817-ben gyulladt ki. A HMS Saldanha ugyanis 1812-ben hajótörést szenvedett, melyet a legenda szerint csupán a hajó papagája élt túl.

A környező fjordok a világítótorony felépülését követően sem könnyítették meg a hajósok életet: 1917-ben itt süllyedt el a több mint háromezer aranyrudat szállító SS Laurentic. A torony három lakását régen a toronyőrök lakták, ma viszont ezek a turisták kényelmét szolgálják.

A leggrandiózusabb: Phare de Cordouan, Franciaország

Fotó: Getty Images

Phare de Cordouan, Franciaország

Franciaország legrégebbi világítótornyát a tenger Versailles-jaként és a világítótornyok királyaként is emlegetik.

Az 1611-ben felépített torony Nantestől délre, egy apró szigeten található. Maga 67 méteres magasságával a világ tizedik legmagasabb hagyományos világítótornyának számít, 2021-ben pedig az UNESCO is elismerte jelentőségét. A tetejére vezető 301 lépcsőfok megmászása után nemcsak az óceánra, de a szárazföldre is pazar kilátás nyúlik.

Olvasd el ezt is! 5 alternatív úti cél az őszre, amit a szakértők szerint is érdemes meglátogatni

A legelszigeteltebb: Tourlitis, Görögország

Fotó: Shutterstock

Tourlitis, Görögország

A misztikus világítótorony Athéntól picit keletre, Androsz szigetén található. A torony érdekessége, hogy nem konkrétan a szárazföldre, hanem az attól 200 méterre elhelyezkedő sziklaképződményre húzták fel. Ennélfogva érthető, hogy a felépítéséhez összesen tíz évre volt szükség. A munkálatok végül 1897-ben fejeződtek be, a leleményes építészeknek pedig még egy kőlépcsőt is sikerült kifaragniuk a sziklákból.

Bár a torony a második világháború alatt komoly károkat szenvedett, az 1990-es években újraépítették az egészet. A Tourlitis ugyan belülről nem látogatható, de ha hajóra szállnánk, mindenképpen érdemes közelebbről is megnézni.

(Drive Magazine)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET