Történelmi mérföldkő: elköltözik Indonézia fővárosa Borneóra

Nem szokványos dolog történik hamarosan, Jakartától 2000 km-re lesz az új főváros.

Fotó: Shutterstock

A városköltöztetés oka az, hogy Jakarta túlnépesedett, élhetetlenné vált a népsűrűség és a környezetszennyezés miatt – a következő 10 évben kell áttenni a pénzügyi és a közigazgatási központot az új városba, amit Nusantarának neveznek majd. Ez az első alkalom, hogy a környezeti- és klímaválság miatt kell egy metropolisznak új helyet találni és megépíteni.

A 270 milliós Indonéz Köztársaság a világ negyedik legnépesebb országa, így nem meglepő, hogy őket is utolérte a túlnépesedés problémája. A gyönyörű Jakarta „tele van", semerre nem tud terjeszkedni, így más megoldást kellett találnia az indonéz várostervező mérnököknek. A napokban elfogadott hatalmas beruházás 32 millió dollárba fog kerülni a tervek szerint, de persze közel sem biztos, hogy ennyiből megvalósítható egy ekkora ország központjának átemelése.

Irány Borneó!

Fotó: Shutterstock

Ilyen csupasz, vad területek foglal majd el az új főváros

Az indonéz szigetvilágban elterülő Borneó a harmadik legnagyobb sziget a Földön: területe 743 330 km², itt kap helyet majd az új főváros. Az indonézek Kalimantannak nevezik Borneót, az nem tisztázott, hogy melyik Kalimantan-tartományban húzzák fel az új metropoliszt. A közigazgatási és állami szervek áttelepítése 2024-ben kezdődik majd.

Utazási szempontból is lényeges változás ez, hiszen a nagykövetségeknek és a nemzetközi cégeknek is kötelező lesz a költözés, amelyhez az állam biztosít majd földterületet. A Jáva szigetén található mostani főváros, Jakarta árterületen és földrengésveszélyes, folyamatosan süllyedő részen épült, és 10 millió ember lakja, plusz 3 millió ember él az agglomerációban, ahonnan bejár a városba dolgozni – a város a 21. századra ellehetetlenült.

Kérdés az, hogy amikor egy ekkora ország kizsigerelt már egy Jakarta méretű területet, akkor szabad-e hagyni, hogy arrébb költözzön és ott is megtegye még egyszer ugyanezt?

AMI MÉG ÉRDEKELHET