Mágikus törpevadászat Lengyelországban: 400 apróságot gyűjthetsz össze

Ez nem csak gyerekeknek szóló program, a felnőttek is legalább ennyire élvezik, ha nem jobban...

Fotó: Shutterstock

Wrocław egy gyönyörű nagyváros Lengyelországban, amely hatalmas kulturális munícióval rendelkezik. A történelmi séták közepette pedig szinte minden sarkon feltűnnek a híres wrocławi törpék is. Mi pedig rövid időn belül késztetést érzünk majd, hogy megkeressük mindnyájukat.

​Szerezd meg hát mind!

Wrocław Szilézia történelmi fővárosa, egy olyan hely, ahol az évszázadok elképesztő lenyomatot hagytak a kultúrán. A régi emlékeken kívül azonban akadnak nagyon újhullámos megoldások is, mint például a város bronzból öntött lakói, a törpék, akik évről évre sokasodnak.

A város a törpék nélkül is lenyűgöző látvány, vöröstéglás gótikus épületeivel, színes házaival és több évszázados, elképesztő múltra visszatekintő építményeivel – amelyeken a porosz, az osztrák és a német hatás is érződik –, a Lengyelországba érkező turisták egyik legkedveltebb úti célja.

A város felfedezésében pedig nagy segítségünkre lehetnek a kis törpeszobrok is, amelyek szinte mindenhol megtalálhatók. Azért jó, ha figyelünk, mivel az alkotások 20-30 cm nagyságúak, így könnyen szem elől téveszthetjük őket. A helyi turisztikai irodában azonban kérhető olyan térkép, amely segítségével könnyedén a nyomukra bukkanhatunk.

​Törpe-történelem

A wrocławi törpék a város egy fontos időszakára világítanak rá, ma már a nyolcvanas évek végén végbemenő rendszerváltás szimbólumai is. A városban ugyanis létezett egy szervezet, a Narancs Alternatíva, amelynek tagjai a kommunista rendszer ellen szerveztek megmozdulásokat, illetve a városkában egyéb helyeken is felhívták magukra a figyelmet.

A rendőrség a szervezet által készített ellenzéki falfirkákat folyamatosan átfestette, mire a Narancs Alternatíva törpéket kezdett a falakra pingálni. Ez lett a szimbólumuk, és ezzel egyetemben az ellenállás jelképe is is.

Az egyik legnagyobb megmozdulásuk alkalmával, 1988. júniusában törpesapkákat kezdtek el osztogatni a tüntetők között, rövid idő alatt a tömeg úgy festett, mintha törpék ezrei jelentek volna meg Wrocławban.

AMI MÉG ÉRDEKELHET