Ezt az ősi épületet is lerombolta a törökországi földrengés

A 2000 éves épületet falait is ledöntötte a gigaerős rengés.

gaziantep torokorszag foldrenges
Fotó: Shutterstock

Évszázadonként maximum egyszer fordul elő ennyire heves, 7-7,9-es erősségű földrengés, ami február 6-án volt tapasztalható Törökország és Szíria területén. A jelenlegi adatok szerint 33 000 ember esett áldozatul a természeti katasztrófának, sokakat pedig még keresnek. A földrengés kártyavárként döntötte össze az épületeket, nem kímélve a történelmi kincseket sem. Most egy olyan ókori várat mutatunk be, amely 2000 évig állta a természet és az emberiség viharait. Mostanáig.

Így nézett ki a vár épen:

Fotó: Shutterstock

Az antepi (Gaziantep másik elnevezése) vár a Bizánci Birodalom uralma alatt épült, kezdetben őrtoronyként funkcionált, majd a 6. században egy szintén erős földrengés után felújították, azóta állt a mostani földrengés előtti állapotában. Ezt azonban már nem bírta ki, a pusztító februári rengésben nemcsak a bástyák rongálódtak meg, de a várfal is leomlott.

És így néz ki most:

Fotó: Getty Images

gaziantep torokorszag foldrenges

Gaziantep Törökország hatodik legnagyobb és az egyik legrégebben lakott városa, amit sosem hagytak el a lakói, a település tehát évezredek óta folyamatosan lakott. A mostani földrengés hatalmas károkat okozott Délkelet-Törökországban: a vár mellett található, a 17. században épült történelmi Şirvani-mecset kupolája és keleti fala is részben leomlott, hasonlóan a Gazintep vár több falához. A törmelékek a környező utcákra gurultak, kidöntve a történelmi emléket körülvevő kerítést is. Az ókori épületben ma múzeum, a Panoráma Múzeum működik, amely a török függetlenségi háborút mutatja be.

AMI MÉG ÉRDEKELHET