Törökország télen? – Az 5 legjobb sziget, amit látnod kell

Változatos, egyszerre európai és orientális világ, ahol biztosan nem fogsz unatkozni.

Fotó: Shutterstock

Mit szólnál egy törökországi téli vakációhoz? A Booking.com szakértői összeállították a legszebb török szigetek listáját. Törökországot változatos szigetvilág veszi körül: autómentes szigetcsoport, amelyre egy rövid kompút vezet Isztambulból, vagy Gökçeada, ahol az Égei-tenger tiszta vizének közelében olajfaligetek magasodnak. Ha tetszik az ötlet, íme az 5 legjobb sziget!

Adalar, azaz Herceg-szigetek

Fotó: Shutterstock

Annak ellenére, hogy csupán egy rövid kompútra találhatók Isztambultól, a Herceg-szigetek nagyon távoli világnak tűnok a török metropoliszhoz képest. A kilenc szigetből álló Márvány-tengeri szigetcsoport lassú ritmusával ejti rabul a látogatókat. Az autózás tilos, helyettük lovas kocsik járják a szigeteket, amelynek magnólia-, mimóza-, mandarin- és citromillatú utcáit fából épült villák szegélyezik. A legnagyobb, és egyben Isztambultól a legnagyobb távolságra fekvő sziget Büyükada – itt felkereshetjük a nagyszerű éttermek egyikét vagy bevásárolhatunk a bazárban, hogy biciklit bérelve a partmenti fenyőfák alatt keressünk egy piknikező helyet.

Akdamar havas hegycsúccsal

Fotó: Shutterstock

Aprócska, szeszélyes sziget a Törökország keleti felében fekvő Van-tó közepén. A gyönyörű természeti környezet mellett – a kobaltkék tóból kiemelkedő kis domb hátterét egy havas vulkán, a Süphan-hegy uralja – a fő látványosság a 10. századi Szent Kereszt-templom. Az épület a Van-tó környéki örmény lakosság emlékműve, kifinomult domborművekkel díszített mézszínű külsővel és freskókkal teli belsővel. A legszebb kilátás a sziget kicsiny dombjáról nyílik.

Bozcaada, a mediterrán csoda

Fotó: Shutterstock

A görögül Tenedosznak nevezett égei-tengeri sziget kettős örökséggel rendelkezik: a görög tavernák és a fehérre meszelt házak ugyanúgy megtalálhatók itt, mint a mecsetek és az oszmán építészeti elemek. A sziget gasztronómiája mediterrán jellegű, a szőlőtőkék pedig szinte az összes hullámzó domboldalt beborítják. Béreljünk biciklit és induljunk bortúrára, de vásároljunk egy palackot estére is, amikor a kikötőben megcsodálhatjuk az Égei-tengerbe lenyugvó napot. A kikötőtől alig néhány percnyi sétára találjuk a kézműves élelmiszerekkel teli helyi piacot, hol a sziget jellegzetes finomsága, a paradicsomlekvár is kapható.

Gökçeada, az ókori örökség

Fotó: Shutterstock

Törökország legnagyobb szigetét hegyei és kopáran is fenséges tájai miatt csodálják – már Homérosz is megemlíti az Iliászban, mint a tenger istenének, Poszeidónnak a szigetét. Az Égei-tengeren lévő sziget egy újabb igazi görög hangulatú hely. Nyáron a tökéletesen tiszta vízben való fürdőzés és a napozás a fő program, de a kulináris örömöket egész évben élvezhetjük: kóstoljuk meg a sziget finomságait, mint az efibadem (mandulás sütemény) és ciciry (olvasztott kecskesajttal, mentával és kakukkfűvel töltött görög péksütemény). Tepeköy, Dereköy és Zeytinliköy falvakat macskaköves utcáik, történelmi templomaik és a látványos kilátás miatt érdemes felkeresni.

Cunda, a görög-török mix

Az Alibey néven is ismert Cunda egy, a görög Leszbosz közelében fekvő szigetcsoport része. A látogatókat az Égei-tenger által körülölelt diszkrét strandok, az ortodox katedrálisok és kolostorok romjai, valamint a helyi olívaolaj vonzza ide. Túrázhatunk a fenyőültetvényekben, a csillagokat bámulva az éjszakai égbolton vagy sétálhatunk a kövezett tengerparti utcákon, de mindenképpen álljunk meg egy török teára a sziget legnépszerűbb kávézójában, a Tas Kahvéban.

AMI MÉG ÉRDEKELHET