Ezek a legszebb karácsonyi vásárok Európában

Ha rövid kiruccanásra vágysz az adventi időszakban, akkor lesd meg a következő vásárok egyikét.

Fotó: 123rf

Szerencsére Európa tele van szebbnél szebb karácsonyi vásárokkal, amelyek között mindenki megtalálja a számára legszimpatikusabbat. Ünnepi díszbe öltözött műemlékek, forralt bor, jégkorcsolya-pálya, lenyűgöző karácsonyfa, ínycsiklandozó kézműves finomságok jellemzik őket. Az alábbi listát az European Best Destinations turisztikai szervezet tette közzé a legszebb vásárokról, melyeket a közönség szavaz meg évről évre. Íme az idei lista:

BUDAPEST, MAGYARORSZÁG

2020-ban és most is Európa legszebb karácsonyi vásárának választották az Adventi Ünnep a Bazilikánál vásárt – idén 11. alkalommal nyitotta meg kapuit Szeretetben, biztonságban szlogennel. Budapest egyedülállóan szép karácsonyi vására a korábbi évekhez hasonlóan különleges gasztronómiai kínálatot és minden eddiginél színesebb programot ígér – mindezt olyan biztonsági intézkedésekkel, amelyek lehetővé teszik a felhőtlen ünneplést a koronavírus idején. A hatalmas karácsonyfa mellett jégkorcsolyázásra is van lehetőség.

​BÁZEL, SVÁJC

Fotó: 123rf

A gyönyörű óváros romantikus épületei által körülölelt vásár lett idén a legszebb vásár, melynek a Barfüsserplatz és a Münsterplatz nyújt otthont. A két helyszínt lehetetlen eltéveszteni, mert az utcákon található nagyjából száz karácsonyi díszkivilágításban tündöklő magas fenyőfa fényesen megvilágított őrszemként mutatják az utat a látogatónak. Idén mintegy 130 standon lehet nézelődni a finomságok és a kézműves portékák után.

POZNAN, LENGYELORSZÁG

Fotó: 123rf

A poznani karácsonyi vásár nem nevezhető szokványosnak, mivel itt rendezik meg minden évben a Nemzetközi Jégszobor Fesztivált is, ahova a világ minden tájáról érkeznek művészek, akik hosszú kalapácsokkal, láncfűrészekkel, különböző vasakkal faragnak a jégtömbökből műalkotásokat. Ezen kívül persze ünnepi hangulatra, forralt borra, kakaóra, valamint finom csemegékre, kézműves ajándékokra számíthatsz még a Plac Wolności téren megrendezésre kerülő vásáron.

​BÉCS, AUSZTRIA

Fotó: 123rf

Mint minden évben, a bécsi vásár is a legjobb európai karácsonyi vásárok listájának élén áll. Európa egyik legromantikusabb vására a meseszép Városháza teret tündöklő meseországgá varázsolja. Karácsonyi ajándékok, fadíszek, édességek és melegítő italok, valamint körhinta és kézműves vidám karácsonyi műhelyek várják a gyerekeket. A felnőtteket pedig az ünnepi időszakra jellemző kulináris kínálattal varázsolják el.

​BRÜSSZEL, BELGIUM

Fotó: 123rf

A Winter Wonders évente több mint kétmillió látogatót vonz. Olyan nagyszerű programokkal várják az érdeklődőket, mint a csodálatos hang- és fényshow a Grand-Place-on, egy életnagyságú jászol, impozáns korcsolyapálya varázslatos fényekkel körülölelve. Ínycsiklandozó kézműves termékek, ínyenc finomságok és persze az elmaradhatatlan forralt bor is része a brüsszeli karácsonyi élménynek.

TRIER, NÉMETORSZÁG

Fotó: Getty Images

A 42. alkalommal megrendezett trieri karácsonyi vásár a középkori főpiacon és a trieri katedrális impozáns háttere előtt 95 standdal várja az érdeklődőket. Olyan ízletes specialitások széles választékát találjuk a német vásárban, mint például a „Eredeti Moselle Vintner Forralt Bor” , a különböző kézműves termékek – az utánozhatatlan romantikus hangulat vonzza a látogatókat a világ minden tájáról.

​DREZDA, NÉMETORSZÁG

Fotó: 123rf

Az egyik legrégebbi vásár a világon, mivel már 1434-ben is említik a történelmi források. Ekkor a vásár még csak hússal látta el a város lakóit, ám azóta egy világszerte elismert eseménnyé nőtte ki magát több mint 200 standdal, ami évente 3 millió látogatót vonz a világ minden tájáról. Ezen kívül a város színházaiban különböző előadásokkal várják az odalátogatókat, és a múzeumok is különleges kiállításoknak adnak otthont ebben az időszakban. Az Elba folyón pedig karácsonyi fényekkel díszített hajók suhannak végig.

​MADEIRA, PORTUGÁLIA

Fotó: Getty Images

A hivatalosan is legnaposabb karácsonyi vásár nemcsak az ünnepi szezonra jellemző finomságok, és a forralt bor miatt kedvelt úti cél, hanem a hihetetlenül barátságos hangulat miatt is. Az funchali Avenida Arriaga központi sétányán egy csodálatos hagyományos karácsonyi vásárt lehet találni, ahol különböző műsorok szórakoztatják az oda látogatókat.

TBILISZI, GRÚZIA

Fotó: 123rf

A grúz főváros szinte minden szegletében fellelhetőek a karácsonyi vásár standjai, ahol a helyi vállalkozók árulják kézműves termékeiket, ajándéktárgyaikat, karácsonyi csemegéiket, grúz cukorkáikat, ételeiket és persze az ünnepi időszakban elmaradhatatlan forralt bort. Ezen kívül persze szórakoztató programokkal is készülnek: a First Republic Square-en, a Rustaveli sugárút közelében rendszeresen szerveznek minden korosztály számára színházi és zenei előadásokat, bábszínházat és szabadtéri mozibemutatókat.

​MANCHESTER, EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

Fotó: 123rf

Az immáron 22 éve rendszeresen megrendezett vásár az Egyesült Királyság egyik legnagyobb és legszebb karácsonyi vásárának számít. A városszerte található mintegy 300 gyönyörűen kialakított stand ínycsiklandó nemzetközi ételeket, italokat és finoman kidolgozott karácsonyi ajándékokat kínál a nyüzsgő városközpont szívében.

AMI MÉG ÉRDEKELHET