Európa legjobb édességei... itthon

Nem kell utazni, hogy a legédesebb kényeztető falatokhoz hozzájuss. Top 6 édesség – a Drive szerint.

holland ostya holland gofri
Fotó: 123rf

Az öreg kontinens utcáit járva számos nyalánkságra bukkanhatunk, melyek közül szerencsére jó néhányat már akár itthon is végigkóstolhatunk. Cukorsokkra fel, lássuk a legmenőbb édes street foodokat!

Sósra édeset, édesre sósat? Örök körforgás, ami soha nem ér véget, főleg akkor, ha Európa utcáit barangoljuk be éppen. És ahogy azt már megszokhattuk, ahány ház, annyi szokás, így minden egyes nemzetnek megvan a maga „utcán majszolós" kedvence. A legfinomabb édességek, sütik között találunk fánkot, gofrit, de a megszokott fagylalt egy érdekesebb változatát is, így mindenki megtalálhatja az ízlésének valót.

Canolli

Fotó: Getty Images

Ricottás krémmel töltött canolli

Ropogós tésztakéreggel borított édes ricotta, néhol pisztáciával, csokival vagy kandírozott gyümölccsel feldobva. A szicíliai konyha egyik legismertebb édességéről van szó, amely eredetileg a farsangi szezont fémjelezte, ma már azonban egész évben kedvünkre falatozhatunk ebből a ikonikus desszertből.

Ahol a legjobb: Dolcissima – Budapest III., Frankel Leó út 21.

Churros

Fotó: 123rfChurros

A legtöbb európai nemzetnek megvan a maga fánkja, a spanyolok pedig különösen büszkék a saját változatukra. A számos utcai árusnál kapható, hosszúkás formában kisütött tésztarudacskákat nemcsak cukorba hempergetik, hanem forró csokoládészószt is kínálnak a desszerthez.

Ahol a legjobb: Dos Puertas – Székesfehérvár, Fő u. 11.

Stroopwafel

Fotó: 123rf

Stroopwafel, a holland gofri

Ha Amszterdam utcáin bolyongunk, semmiképp sem hagyhatjuk ki gofriszerű édességüket, amelynek eredete egészen a 18. századig vezethető vissza. A desszert két vékonyabb ostyalapból áll, amit összeragasztására sűrű karamellszósszal, majd jellemzően kávé, kakaó vagy tea mellé fogyasztják.

Ahol a legjobb: Pohánka Tallér – Hódmezővásárhely, Szabadság tér 96.

Pastel de Nata

Fotó: Unsplash

Pastel de Nata, a portugál krémes

A miénkhez hasonlóan a portugál krémesnél is a lágy, főzött krém és levelestészta égben köttetett frigye csökkenti a szénhidrát utáni sóvárgásunkat. Eredetvédett változata a Pastel de Belém, ez kizárólag a Fábrica de Pastéis de Belémben kapható, még a receptje is titkos. De azért a „másolatok" is megérnek egy kóstolót.

Ahol a legjobb: Lisboa Pastry & Bakery – Budapest VII., Holló u. 12.

Belga gofri

Fotó: 123rf

Kelt, belga gofri

Brüsszel különösen nehéz terep a diétázók számára, hiszen szinte minden sarkon találunk egy helyet, ahonnan a frissen sült desszert illata csábít. A tömör tésztából készült finomsághoz kérhető feltétek közül semmiképp se hagyjuk le a kiváló tejszínhabjukat.

Ahol a legjobb: Panna – Belga gofri & fagyizó – Budapest III., Csemete u. 1.

Brioche con gelato

Fotó: Getty Images

Olasz édes szendvics: fagylalttal töltött briós

Bizarrul hangzik egy szendvics, amely édes zsemlébe töltött fagylaltból áll? Az ötlet csak elsőre tűnik képtelenségnek, hiszen az olaszoknak még ebből is sikerült egy imádni való fogást alkotniuk, amit – ha ez nem lenne elég – előszeretettel fogyasztanak reggelire.

Ahol a legjobb: MAMO Gelato – Budapest IX., Ráday u. 24.

AMI MÉG ÉRDEKELHET