Top 5 erdélyi város, ahova muszáj ellátogatnod!

Egyiket se hagyd ki, ha ott jársz!

Fotó: 123rf.com

Élő történelem, pezsgő kulturális élet, vagy akár aktív kikapcsolódás is vár, ha városjárásra vágysz. Erdélybe utazva az alábbi településeket semmiképpen se hagyd ki!

Illusztráció: Nyilassy Lili

Erdély

1. Kolozsvár (Cluj-Napoca)

Erdély fővárosát egykoron Kincses Kolozsvárként emlegették, és közép-európai viszonylatban ma is illik rá a jelző. Az ország egyik legfontosabb egyetemi és gazdasági központját jelentős nemzetközi repülőtér szolgálja ki, a turistáknak sokszor az az érzésük itt, hogy egy nyugati városban járnak. A mindig pezsgő belváros a monumentális Szent Mihály- templommal, Mátyás király szobrával, a Bánffy-palotával és a többi impozáns műemlékkel számos zegzugos, macskaköves utcácskát is rejt.

Fotó: 123rf.com

Kolozsvár

PROGRAMOK:

  • Tavasztól őszig egymást érik az események, a nemzetközi fesztiválok idején pedig a román és a magyar mellett az angol is „hivatalos" nyelvvé válik. Idén a zenei fesztiválok elmaradnak, de a Kolozsvári Magyar Napokat megtartják: Erdély legnagyobb kulturális fesztiváljaként nem csak egy évről évre egyre nagyobb tömegeket vonzó programsorozat, hanem egyben az erdélyi és Kárpát-medencei magyar kulturális élet seregszemléje is. 2020-ban augusztus 19-21. között.
  • Kolozsváron építették fel Románia legmodernebb stadionját és sportarénáját, amelyekben folyamatosan sport- és zenei esemnyek vannak, persze idén ez is ritkult, de az őszi programokat egyelőre nem törölték: szeptember 19-én például 80-as évek diszkóparti lesz.
  • Gasztronómiai kirándulás: legyen az helyi, esetleg francia vagy fúziós konyha – a lazább helyeket kedvelők mellett az elegáns környezetre vágyók is megtalálják a megfelelő éttermeket.

Fotó: Unsplash

Marosvásárhely

2. Marosvásárhely (Târgu Mureș)

Marosvásárhely korántsem olyan „dübörgő", mint Kolozsvár vagy Nagyvárad, inkább a ráérős, nyugodt séták és a laza kikapcsolódás városa, amelynek hangulatát meghatározza Erdély egyik legnagyobb, hét bástyával rendelkező vára, valamint számos parkja és eklektikus építészeti emléke.

PROGRAMOK

  • Ahogy a neve is mutatja, a Maros-parti Víkendtelep, azaz a marosvásárhelyi Maros Szabadidő- és Sportközpontkitűnő hétvégi célpont, ha aktív pihenésre vágysz. A strand mellett számos sportpálya is található itt, de grillezni vagy csónakázni is lehet.
  • Érdemes legalább 4-5 órát rászánni Erdély legnagyobb állatkertjére. A Somos-tetőn több mint 500 állat él erdős-parkos környezetben.
  • A Teleki Téka nem csupán múzeumként látogatható, a számos ritkaságot rejtő könyvtár ma is működő intézmény.

3. Nagyszeben (Sibiu)

Az erdélyi szászok jó része mára elhagyta szülőföldjét, de kulturális örökségük még mindig meghatározó. Nagyszeben belvárosát bejárva így akár egy időutazáson vagy egy Hanza-településen is érezheted magadat. Paloták, templomok, tornyok, hidak várnak minket, amelyek közül van, amelyik a 14. században épült – a város felfedezéséhez érdemes akár privát túravezetőre hagyatkozni.

PROGRAMOK:

  • Ha kultúrprogramra vágysz a Brukenthal Múzeum és az Astra falumúzeum is hasznos időtöltést nyújt. (Nyáron fesztiválok is vannak, de idén elmaradnak.)
  • A várost a magasból is érdemes szemügyre venni, a 20 perces sétarepülős szolgáltatás erre lehetőséget is ad.
  • A vasútállomáshoz közeli Mozdonymúzeum kihagyhatatlan a családosok számára, több mint 40 gőzmozdony sorakozik itt.

Fotó: 123rf.com

Nagyvárad

4. Nagyvárad (Oradea)

A századfordulón a magyar városok közül csakis Pesthez lehetett hasonlítani kulturális életét, erről Ady Endre, Krúdy Gyula, Juhász Gyula, Tóth Árpád és még sokan mások mesélhetnének. A határ menti város ma is őrzi a monarchiabeli multikulturális hangulatot és a művészvilág bohém életérzését is. Közép-Európában egyedülálló, ötszögű várát olasz mesterek húzták fel, de a szépen felújított belváros egyéb korok impozáns épületeit is őrzi – sétálós felfedezésükre akár egy egész napot is rászánhatsz. Nagyvárad nevezetességeiről korábban írtunk már.

PROGRAMOK:

  • Nagyvárad méltán tagja a Szecessziós Városok Európai Hálózatának, a helyi bazilika pedig a legnagyobb barokk templom Romániában.
  • A hangulatos épületek több romkocsmát, bisztrót és hipszter borozót is rejtenek, az éjszakai élet központja a Fekete Sas Palota árkádja.
  • A környék híres termálvizeiről, amiről a helyi aquaparkban, illetve a város melletti fürdők wellnesshoteljeiben és strandjain is meggyőződhetsz.

Fotó: 123rf.com

Sepsiszentgyörgy

Sepsiszentgyörgy (Sfântu Gheorghe)

Kovászna megye Erdély délkeleti szegletében fekvő székhelye a legnagyobb abszolút magyar többségű város, amely nem a mai Magyarország területén található. A székely hagyományok a modern kulturális kezdeményezésekkel vegyülnek, ha itt jársz, mindenképpen keresd fel székelyföld egyik kiemelkedő látványosságát, a Székely Nemzeti Múzeum Kós Károly tervezte épületét, kertjében pedig a mini arborétumot. Ha teheted, szervezd úgy, hogy megnéz- hess egy darabot a helyi Tamási Áron Színházban, majd a városlátogatást érdemes egybekötni a környék felfedezésével.

PROGRAMOK:

  • A művészek által üzemeltetett, független Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben mindig friss és meglepő alkotásokkal és előadásokkal találkozhatsz.
  • Aktív kikapcsolódásak tökéletes, ha a városhoz tartozó Városerdő hegygerincén kirándulsz (a kék kereszt jelzést követve), több pontról is igen szép kilátás nyílik a Kárpátok csúcsaira, a Búcsecs sziklaformációira, de tiszta időben még a Fogarasi-havasokat is megpillanthatod.
  • Igencsak kellemes, testet-lelket ellazító tevékenység a mofettázás, amit a legjobb a gyógyhatású gázfürdők, vagyis a mofetták fővárosában, Kovászna településen űzni.

Erdély és Székelyföld szépségeit remekül egybefűzi ez a rövid videó:

youtu.be

Transylvania official. Erdély és Székelyföld official
AMI MÉG ÉRDEKELHET