Top 10 túraszandál, hogy nyáron is kényelmesen kirándulhass

Idén divat a sportszandál, de persze a legjobbakat nem fast fashion üzletekben találod meg.

Fotó: Getty Images

Forróság, meredek emelkedő, göröngyös lejtő, vizes átkelések és izzadás – ezek mind tényezők egy nyári túracipő vagy szandál kiválasztásakor. Ha aktív nyaralók vagyunk, akkor biztosan többfunkciós lábbelire lesz szükségünk, amellyel a természetet is járhatjuk, de egy 12 órás városnézést is könnyedén teljesítünk. A cél az, hogy egy szandál az egész nyaralás alatt szolgáljon bennünket.

Néhány napja írtunk arról, milyen trükkökkel érheted el, hogy könnyebb és kisebb csomaggal utazz. Az egyik legsarkalatosabb pakolási kérdés, hogy mennyi és milyen cipőt vigyünk magunkkal. Sokan szeretik változatosan, aktívan tölteni a nyaralást: egy kis tengerpart, egy nap kirándulás, pár nap felfedezőtúra, aztán vitorlázás vagy egyéb sport... Ha te is szereted, ha ilyen vegyes a program, akkor kár 2 lábbelinél többet csomagolni az útra. Egy sneaker valószínűleg rajtad lesz az utazáskor, kell egy minden körülmény között kényelmes, strapabíró szandál és a programtól függően egy laza, de elegáns lábbeli is. Ha a táskád súlya számít, akkor mindenből light weight verziót válassz, a nehéz, vastag talpú cipőket nyáron felejtsd el! Jöjjenek hát a jolly joker szandálok! (Női szandálokat veszünk sorra, de az összes márkának van férfiaknak való sportszandálja is.)

Keen Terradora II

Fotó: 4camping.hu

A zárt Keen szandálok ikonikus darabok, 2003 óta a túrázók, aktív emberek egyik legmegbízhatóbb lábbelije. Nem erről az elöl nyitott (Terradora II open toe) modelljüktől lettek népszerűek, de ez sokkal szellősebb, mint a sportcipőre hasonlító, zárt típus, a talpa pedig ugyanolyan profi. (Ár: 19 240 Ft)

Teva Hurricane KLT2

Fotó: ecipo.hu

20 éve még a sportszandál egyet jelentett a Teva szandálokkal – a színes, uniszex szandálok helyett ma már hihetetlen nagy a választék, van egyszerű, könnyű, vékony talpas típus egyszerű terepre, és vannak jól kidolgozott, nehéz terepre való verziók is. A Hurricane minden körülmény között és minden terepen jó túratárs. (Ár: 14 080 Ft)

Merrell Terran Cross II

Fotó: sanasport.hu

A Merrell gyárt városi és terepre való sportszandálokat, a Terran Cross ötvözi a kettőt, azaz városnézés, hajókázás és hegymászás közben is jó szolgálatot tesz. (Ár: 19 301 Ft)

Salomon Tech Sandal Feel

Fotó: mountex.hu

Két fontos tényezőt követtek a Salomon outdoor szandáljának megtervezésekor: maximális védelem és kényelem. A Tech Sandal Feel modell bőrből van (ezért nehezen szárad) és felnyúló pereme védi a lábujjakat. Ez a sportszandál hosszú ideig kitart melletted, és egészen biztos, hogy minden nyári kalandodhoz ezt választod majd! (Ár: 29 990 Ft)

Columbia Columbia Sandal

Fotó: columbia.hu

A Columbia sportszandál szintetikus anyaga lehetővé teszi, hogy vízben és szárazon is komfortos legyen. Ennek az extra könnyű darabnak (163 gramm) olyan a talpkiképzése, hogy nem csúszkál benne a láb, és elég vastag ahhoz, hogy ne érezzünk minden kavicsot a talpunk alatt. Profi technikai szandál jó tapadással. (Ár: 26 990 Ft)

Jack Wolfskin Outfresh

Fotó: Sportisimo.hu

A Jack Wolfskin egy megbízható, német outdoor márka, nem ma kezdték a kültéri sportokhoz gyártani a cipőket, így maximálisan megbízhatsz a márkában és ebben az Outfresh sportszandálban. Az EVA habból készült, megfelelően kiképzett talpa egész napos viseletre is megfelel, vizes és száraz sportokhoz is. Ár-érték arányban igen jó vétel. (Ár: 7790 Ft)

Quechua NH 110

Fotó: decathlon.hu

A Decathlon műbőr-gumi sportszandálja egy low budget kalandtúra kelléke is lehet, hiszen ez a Quechua lábbeli olcsó és megbízható darab. A jól tapadó talp és a kombinált textiles felsőrész alkalmassá teszi nyári erdei túrákhoz (hegyre nem ajánlott), vizes átkelésekhez is, könnyen megszárad, viszont nem egy extra könnyű darab. (Ár: 7990 Ft)

Lotto Menessa

Fotó: Sportisimo.hu

Ahogy a képen is látszik, az olasz Lotto márka komolyan veszi a dizájnt, és az a szerencsénk, hogy tervezésnél azt is figyelembe veszik, hogy kényelmes is legyen. A közepesen könnyű nyári outdoor Menessa szandál, a városban és a nagy erdei sétákon, sportolás közben is kényelmes az EVA habtalpnak köszönhetően. (Ár: 4490 Ft)

McKinley Pico

Fotó: intersport.hu

A McKinley Pico egy nagyon kényelmes és könnyű darab, de nagy emelkedős, hegyi túrákhoz nem való. Hasított bőr talprésze miatt a legnagyobb melegben is komfortos, sok gyalogláshoz kifejezetten jó, gyorsan szárad. Bár a felső része a vékony pántok miatt úgy tűnhet, nem alkalmas terepre, de ha jobban megnézzük, a talpa eléggé bordázott, jól tapad. (Ár: 12 990 Ft)

Alpine Pro Laun

Fotó: Sportisimo.hu

Az Alpine Pro cipői szintén egyszerűek, funkcionálisak és egészen biztosan nem hagynak cserben terepen. A Laun szandál egy kemény gumi talpú, jól tapadó túra lábbeli, aminek a felső része vízhatlan és fényvisszaverő anyag is van rajta. (Ár: 7190 Ft)

AMI MÉG ÉRDEKELHET