Reptéri káosz – ezeken a helyeken törölték a legtöbb járatot

Ebben a tíz országban törölték júliusban a legtöbb repülőjáratot.

Fotó: Shutterstock

Eljött az az idő, amikor képtelenség úgy repülőjegyet foglalni, hogy biztosak lehessünk benne, időben átszállhatunk vagy megérkezhetünk a célállomásra. A legtöbb repülőtéren a kiszolgáló személyzet nem elegendő, de olyan is előfordul, hogy sztrájkolnak a reptéri dolgozók. Az európai légi közlekedést káosz uralja, nézzük, hol volt a legtöbb járattörlés idén nyáron.

A Mabrian idegenforgalmi elemző cég a július 1-15 közöttre tervezett járatokat és júliusban valóban elindult gépek adatait használta az összehasonlításhoz, amelyből kiderült, hogy Európa legnagyobb és legforgalmasabb repülőterei közül melyek nem tudták leginkább a menetrendeket tartani. Persze vannak kivételek is, ezt alább még részletezzük.

Már nyár elején látható volt, hogy a repülőtereken olyan munkaerőhiány van, hogy a csúcsszezonnal nagyon sok nemzetközi reptér nem tud majd megbirkózni – a sztrájk is ezért volt, hiszen a reptéren dolgozók túlterheltek a munkaerőhiány miatt. Többször elhangzott idén a nagy reptéri sztrájkok kapcsán, hogy az elmúlt 2 és fél évben a koronavírus-járvány kitörése óta először tapasztalható ekkora utazási kedv, mint idén nyáron, azonban a repterek személyzetét 2020-ban csökkenteni kellett, rengeteg alkalmazottat elbocsátottak a turizmus visszaszorulása miatt, a régi reptéri dolgozók pedig közben más területen helyezkedtek el és nem tértek vissza a turizmusba.

A 10 legrosszabb

Fotó: Unsplash

A Mabrian az összes európai ország repülőterét vizsgálta, vannak meglepő és kevésbé meglepő számok is a statisztikában. A vizsgálatban résztvevő szakértő szerint aggodalomra nincs ok, mert még mindig alacsonyak az arányszámok. Kevés járatot törölnek teljesen, a legtöbbet csak eltolják, majd pótolják, ami persze bosszantó, de előbb-utóbb célba ér az utas. A lemaradó, eltűnt csomagokról a jelentésben nem esik szó, pedig 2022 nyarán az elveszett, ott ragadt bőröndök is igen nagy fejtörést okoznak a légitársaságoknak és annál is több bosszankodást az utasoknak.

Nézzük a ranglistát:

  1. Németország (6,12 % törölt járat)
  2. Ausztria (4,5 % törölt járat)
  3. Hollandia (3,5 % törölt járat)
  4. Egyesült Királyság (3,2 % törölt járat)
  5. Dánia (2,45% törölt járat)
  6. Olaszország (2,3 % törölt járat)
  7. Franciaország (1,7 % törölt járat)
  8. Portugália (1,25 % törölt járat)
  9. Görögország (1,32 % törölt járat)
  10. Spanyolország (1,08 % törölt járat)

A közölt adatok azt jelentik, hogy Németországban a legrosszabb a helyzet, de még ott is 100 járatból 94 elindul, azaz 20 járatból csak egyet törölnek, a lista alján pedig Spanyolország áll, ahol 100 járatból csak egyet törölnek. A számok egyébként trükkösek, hiszen nem egyezik a százalékos arány a törölt járatok számával, mert nem minden országnak ugyanakkora a légi forgalma: Németországban (1482 db), az Egyesült Királyságban (1060 db) és Olaszországban (637 db) járatot töröltek a 15 napos vizsgált időszakban, és a top 10-ből Dániában a legkevesebbet, a dánok 104 gépet töröltek összesen.

Forrás: Travel Daily News

AMI MÉG ÉRDEKELHET