7 ok, amiért érdemes tömegközlekedéssel kirándulni

Hajó, vonat, busz, esetleg HÉV vagy fogaskerekű? Ugye milyen nagy a választék?

buszos utazás tömegközlekedés
Fotó: Shutterstock

Csak elsőre tűnik kényelmetlenebbnek a tömegközlekedés, mint az autózás, de ha kipróbálod, hamar rájössz, hogy mennyi előnye van, és a környezetvédelem csak az egyik a sok közül... Ha megrögzött autós vagy, legyen 2023-ban az egyik fogadalmad, hogy esélyt adsz a tömegközlekedésnek, hogy megtapasztald, tényleg érdemes váltani!

Relaxálás koncentráció helyett

Az autóvezetéshez folyamatos összpontosítás szükséges, nem tudsz ellazulni egy percre sem, mert az utat kell figyelned, ha azonban vonattal vagy busszal mész az úticélodra, már a zötykölődés, nézelődés maga is a kikapcsolódás része: lehet aludni, olvasni, beszélgetni, társasjátékozni. Az sem utolsó szempont, hogy vonaton felállhatsz, nyújtózkodhatsz bármikor.

Járd körbe a helyet!

Ha gyalog és tömegközlekedéssel érkezel a kirándulóhelyre, nem kell vesződnöd a parkolással, és nem vagy az autóhoz kötve. Bárhova elsétálhatsz, felmászhatsz, jobban megismered a környéket, ha bolyongsz és spontán vagy.

Tölts le közlekedési appokat kedvezményért!

  • Ha biciklizel is, akkor a Kerékpárosbarát alkalmazás lesz a barátod, hiszen minden lényeges információt tartalmaz, amire egy hazai bringásnak szüksége lehet, a vonatos és a buszos bicikli szállítási feltételeket is beleértve.
  • Amennyiben a hajóznál (tavaszi-nyári szezonban mennek menetrend szerinti hajójáratok a Dunán), akkor a BKK applikációja, a BudapestGO lesz segítségedre. A Balatonnál kirándulnál? A Bahart oldalán találhatsz menetrendet és online jegyvásárlásra is lehetőséged van a weboldalon.
  • A MÁV vasúti utazástervező alkalmazását is töltsd le, hogy mindig tudd, milyen kedvezményes jegyek elérhetőek és melyek az új útvonalak. Jelenleg kedvezményes Vármegye- és Országbérletet is vásárolhatsz, amivel olcsón az egész országot bejárhatod.

Ünnepek, borkóstolás és lazulás

Fotó: Shutterstock

Ugye az egyértelmű, hogy az ember egy kortyot sem iszik, ha vezet, de nem esne jól egy pohár sör egy nyári túra végén vagy koccintani a borkóstoláskor, amikor mindenki jobbnál jobb nedűket kortyol? Ha tömegközlekedéssel utazol, akkor ezt is bátran megteheted.

Kaland és kreativitás

Ha nem autózol, előfordulhat, hogy nem várt helyzeteket kell megoldanod. Késik a vonat? Törlték a buszjáratot? Elered az eső? Semmi pánik! Ki kell lépned a komfortzónádból és használni a kreativitásodat vagy a helyzetmegoldó képességedet, amiket az autóban csücsülve nem biztos, hogy megtennél. A kalandokért cserébe egy kis kényelmetlenség nem nagy ár, nem igaz?

Lehetsz spontán

Csak az út felénél veszed észre, hogy a környéken még rengeteg érdekesség van? Semmi gond, nem kell az autóhoz visszamenned, egyszerűen csak menj tovább és szállj fel egy másik állomáson a buszra vagy a vonatra hazafelé!

Vigyázol a bolygónkra

Magasztosan hangzik, de tényleg minden egyes vonatúttal csökkented a Föld légszennyezettségét – ha csak erre gondolsz kirándulás közben, máris jobban esik a lelkednek kiruccanás, ha pedig ez rendszeressé válik, már számottevően csökkented a karbon-lábnyomodat.

AMI MÉG ÉRDEKELHET