5 ország, ahol a gatyád is rámehet a tömegközlekedésre

zürich
Az élhető nagyvárosok egyik alappillére a jó minőségű, használható és megfizethető tömegközlekedés, ám Európában még mindig viszonylag drágák a jegyárak. Budapest világviszonylatban kifejezetten olcsónak számít, pláne, hogy március 1-től a havi Budapest-bérlet ára 9450 forintról 8950 forintra csökkent. Vannak viszont olyan országok, ahol sokkal borsosabb áron utazhatunk egy-egy városon belül.

Svájc

Fotó: Unsplash/Henrique FerreiraZürich, Svájc

Talán nem meglepő, hogy Svájcban a legdrágább a tömegközlekedés: az országon belül viszont Zürich kiemelkedik, ami a világ legdrágább tömegközlekedési jegyet kínáló városa, ahol az egy útra szóló jegy ára átlagosan 4,55 euró (durván 1800 forint), írja a hamuesgyemant.hu.

A vonathálózat ugyan átvisz a határon, amin keresztül eljuthatunk Liechtensteinbe, de számítsunk rá, hogy ott sem lesz olcsóbb mulatság a tömegközlekedés.

Genf viszont kivételt jelent: Ingyenesen utazhatnak a turisták a történelmi svájci városban

Hollandia

Shutterstock

Eindhoven, Hollandia

Hollandiában ajánlott biciklire pattanni, de ha inkább tömegközlekednénk, akkor kiváló metró-, busz- és villamosjáratokkal találkozhatunk majd, aminek persze az árát is elkérik:

Eindhoven a legdrágább holland város, ahol a buszok átlagosan 4,53 euróba kerülnek egy útra.

Ez is érdekelhet: Sokak szerint Amszterdam a világ bicajfővárosa, pedig a cím egy másik holland városé

Norvégia

Fotó: Unsplash/Ben Garratt

Oslo, Norvégia

Norvégiában a környezettudatosság mellett a tömegközlekedésre is komoly hangsúlyt fektetnek. A könnyen használható járműveknek – például az elektromos kompok, amelyekkel a helyiek a szigetek között közlekednek, majd vissza a városba – egyrészt rendkívül megbízhatóak, másrészt eléggé drágák: az átlagos ár egy útra 3, 39 euró.

Vonatozni is érdemes az országban: Észak-Európa legmagasabban fekvő vasútvonala, aminek alig akad párja

Ausztrália

Fotó: Unsplash/Dan Freeman

Sydney, Ausztrália

A helyi vonatok, buszok, villamosok, valamint esetenként a kompok révén az ausztrál városokban való közlekedés általában egyszerű és kellemes. Adelaide például csillogó, modern villamosokkal rendelkezik, míg Sydney kompjai rendszeresen közlekednek a különböző vízparti városrészek és strandok között, de Perth helyi vasúthálózata a város minden részébe szállítja az utasait. A tömegközlekedés azonban Ausztráliában nem olcsó mulatság: az országban átlagosan 2,75 euró egy-egy városi útvonal.

A legolcsóbbakat mi is listáztuk már: 5 ország, ahol 100 forint alatt megúszhatjuk a tömegközlekedést

Írország

Fotó: Unsplash/Denis Tuksar

Dublin, Írország

Dublin híres kisvasúthálózata, a DART 10-20 percenként viszi a lakosokat a külvárosokból a központba, ha pedig a városban vagyunk, buszok és villamosok között válogathatunk. A többi városban is egyszerű busszal és vonattal közlekedni, de – mint a listán szereplő többi hely esetében – ez sem a legolcsóbb. Írország az ötödik helyen szerepel a listánkon a 2,22 eurós átlagos árral.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!


AMI MÉG ÉRDEKELHET