Olaszország titokzatos desszertje – A Torta Barozzi-mítosz

Vannak dolgok, amivel még a laza olaszok sem viccelnek, ilyen a Torta Barozzi receptje!

torta barozzi

Az olasz édességek gazdag ízéről, jó minőségű alapanyagairól ódákat lehetne zengeni, gondolj csak a tiramisura, a cannolira, a profiterolra vagy a gelatóra! Most egy olyan világhírű desszertet mutatunk, aminek legalább olyan titkos a receptje, mint a Coca Colának.

A Torta Barozzi története 1907-ig nyúlik vissza, amikor a modenai Eugenio Gollini megalkotta ezt a tökéletes süteményt, ami állagra egyébként legjobban a brownie-ra hasonlít. A cukrász Jacopo Barozzi da Vignolának, egy híres 16. századi építésznek ajánlotta ezt a desszertet, amit még ma is az eredeti, titkos recept szerint készítenek a modenai Vignolában.

Tökéletes kombináció

Fotó: Shutterstock

A sütemény receptjét továbbra is titokban tartják, és csak a Gollini pékség örökösei ismerik, de majd később még írunk arról, hogy mindenkit bátorítanak, hogy otthon is próbálják megsütni. A kakaós-mandulás-rumos-kávés süteményt hagyományosan reggelire kávé vagy tea mellé fogyasztják, de a Torta Barozzi tökéletes pudinggal és olasz fagylalttal, vagyis gelatóval is.

A cukrászda honlapján mindössze ennyit árulnak el a recept tulajdonosai a süteményről: „Étcsokoládé, mandula, földimogyoró, tojás, vaj, cukor – mindenből csak a legjobb minőségű alapanyagokat használjuk, színezék és tartósítószerek nélkül, pontosan ugyanúgy, ahogy a nagypapa készítette." Az arányokról nem sokat tudhatunk meg, de a süti csomagolásán minden hozzávalót megtalálhatunk.

Az 5 Torta Barozzi-szabály:

A családi cukrászda honlapja szerint ezt az 5 fontos szabályt követik minden egyes szelet süteménynél elkészítésénél:

  • Az összetevők nem, de az elkészítés receptje örökre titkos marad, hiszen EU-s előírás, hogy minden élelmiszeren fel kell tüntetni az alapanyagok listáját. Ebből a listából kiderül, hogy a Torta Barozzi gluténmentes, hiszen liszt helyett kakaóport és őrölt mandulát használnak.
  • „40 nap, nulla tartósítószer" – írják. A süteményt nem kell a hűtőben tartani, és akár 40 napig is fogyasztható.
  • A desszertet az eredeti fóliában ajánlott tartani, és lefelé fordítva kell felvágni recés késsel.
  • Bátran próbálkozzunk otthon a recepttel! Ez egy házi sütemény, és a Galloni család örül, hogy mindenki más-más változattal kísérletezik, ezzel is növelve a Torta Barozzi mítoszát.
  • A kísérletezés legalább ugyanolyan fontos, mint a tradíció megőrzése. Továbbra is próbára teszik magukat a cukrászdában és nem ragadnak le a hagyományos receptnél, vagyis készítenek új verziókat is.
AMI MÉG ÉRDEKELHET