Apró cselek, amelyekkel utazás közben spórolhatsz

Sok kicsi sokra megy, nem igaz?

Fotó: Shutterstock

A válság már mindenhova elért, de aki tud, még mindig kitart az utazgatás mellett, igyekszik spórolni az útra és ezt a szokását nem hagyja abba a kalandozás közben sem. Lássuk, mivel lehet kis összegeket lecsippenteni!

Az utazás akkor sem olcsó, ha nagyon „fapadosan" oldjuk meg, viszont akkor is rengeteg kedvező hatása van, ha kényelmetlen az utazás vagy nem a legszebb a szállás. Maga az új közeg, az új impulzusok, a hétköznapokból való kiszakadás olyan sok pozitívumot rejt, ami minden áldozatot megér. Mivel sokunknak a pénztárcája szabja meg a lehetőségeit, most abban adunk tanácsot, hogyan spórolj, hogy az utazásod emiatt semmiképpen legyen kevesebb, rövidebb.

Élj a lehetőséggel, hogy ma már renget Facebook-csoport és árösszehasonlító (Kayak, Expedia, Orbitz) oldal van, ezeket érdemes akár minden nap használni, ha a közeljövőben utazást szervezel. Az egyik csoporttag megemlíti, hogy most csak 8000 forint a repjegy valahova vagy akciós az egyik legjobb szállás, amit már évekkel ezelőtt kinéztél? Csapj le rá! Nem érdemes késlekedni és köthetsz foglalási biztosítást. A repülőjegyek ára egy napon, sőt akár pár órán belül is változhat, tehát ha olcsón akarsz utazni, az rengeteg rugalmasságot és alkalmazkodást követel.

Biztos, hogy az a reptér a megfelelő?

Eddig csak egy kiinduló helyről kerestél repjegyet vagy egyet adtál meg desztinációnak? Hiba! Ha Budapestről mennél, keress rá a debreceni, bécsi és pozsonyi repterekre is. Ilyenkor persze bele kell kalkulálni a benzin, parkolás vagy a vonatjegy árát is, de sokszor még így is megéri másik reptérről indulni. Ugyanezt érdemes érkezési oldalon is megismételni, ne ragaszkodjuk egy úti célhoz és máris rengeteg új lehetőség nyílik előttünk.

Keress rá a telekocsi- és taxitársaságokra!

Fotó: Shutterstock

Egy kis keresgélés a neten és máris rengeteget spórolhatsz! Ha nem autót bérelsz, hanem közösségi autót, telekocsit vagy Ubert (vagy ahhoz hasonló szolgáltatást, mondjuk a Lyfts-et) keresel, akkor percek alatt rátalálhatsz a helyi lehetőségekre. Hasonlítsd össze az árakat és már csak azzal foglalkozz, amelyik olcsóbb, töltsd le az appot és amikor megérkezel már használhatod is a szolgáltatást. Különösen akkor érdemes ezekkel tervezni, ha éjjel érkezel valahova, vagy nagyon sok a csomagod és gyorsan, biztonságosan a szállásodra szeretnél érni.

Az ingyenes parkolás előnyei

Akár saját, akár bérelt autóval kirándulsz, utazol, nézz utána, hol ingyenes a parkolás, és onnan hogyan lehet a legjobban közlekedni. Rengeteg nagyváros szélén vannak P+R parkolók, amiket érdemes kihasználni. Így nem csak pénzt, de rengeteg időt is spórolsz, mert nem kell órákat dugóban ülnöd és parkolóhelyet keresgélned a zsúfolt városban. Ha szállodában szállsz meg vagy apartmant bérelsz, akkor keress olyat, amihez jár ingyenes parkolás. Ha sok kultúrprogramot tervezel, vagy csak szeretnél a legmenőbb koktélbárokban iszogatni, akkor olyan szállást keress, amelyektől ezek a helyek sétatávra vannak, mert ezzel is megtakaríthatsz jelentős utazási költséget.

...vagy a tömegközlekedés előnyei

A tömegközlekedés nagyszerű módja annak, hogy megismerjük a környéket és a helyi kultúrát, arról nem beszélve, hogy a többnapos turista bérletek sokkal olcsóbbak, mint az autóbérlés, parkolás és üzemanyag-vásárlás. Utazás előtt tájékozódj, hogy hol, milyen minőségű (biztonság, tisztaság, akadálymentesítés) a közlekedés, és milyen gyakorisággal járnak a menetrend szerinti járatok.

Ismered a helyi valutát?

Gyakori hiba az utazás alatti véletlen túlköltekezés, amikor a valutát csak nagyjából, kerekítve számoljuk át. Kövesd a valuta-árfolyamokat utazás előtti napokban, főleg mostanában, amikor nagyon nagy ugrások és süllyedések vannak akár egy napon belül is a válság miatt. Nézz utána, érdemes-e kártyával fizetned ottléted alatt, vagy inkább jobb valutát váltani még itthon és abból élni kint. Használj pénzváltó appokat, hogy lásd mennyit ér pontosan az a pénznem, amiben fizetnél egy ételért vagy ruháért, mielőtt megveszed. Ha látod a pontos összeget, talán már nem is tűnik olyan jó vételnek... Az is megoldás lehet, hogy olyan bankkártyát váltasz ki, amelyhez olyan számlacsomag tartozik, amiben nincs pénzfelvételi díj ATM-ből és nemzetközi tranzakciós költség külföldi vásárlásnál.

Ha szeretnél még utazási tippeket olvasni, akkor kattints arra a cikkünkre, amelyben a spontán utazás előnyeiről írunk!

AMI MÉG ÉRDEKELHET