Kutyás kirándulás télen – Erre figyelj!

Nem is gondolnád, mennyi fontos dolgot kell észben tartani, hogy a kutyusnak ne essen baja.

Fotó: Unsplash

Hideg időben kimondottan jól eshet egy nagy séta a négylábú barátunkkal, de nem árt néhány életbevágó alapszabályt észben tartani hű társunk érdekében.

Először is mindig pontosan tervezzük meg az útvonalat, és gondoljuk át, nagyjából mennyi időt vesz igénybe a séta. Ez fontos információ már a pakolásnál is, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy egy órás vagy egy fél napos túrára kell felcuccolnunk. Keressük meg a lehető legállatbarátabb útvonalat, mert lehet, hogy meleg időben jól bírja az eb az iramot, télen, esetleg hóban sokkal hamarabb elfáradhat, kimerülhet.

A fokozatosság elve itt sem elhanyagolható: ha eddig alig mozogtunk vele, inkább egy rövid túrára induljunk, és szépen, lassan növeljük a kilométereket. Az ismeretlen terepek különösen nagy erőbedobásra késztetik a kutyákat, és hirtelen, szinte minden átmenet nélkül veszíthetnek erejükből.

Egy kitaposott ösvény sokkal kevesebb energiát vesz el a kutyustól, mint egy szűz terep meghódítása.

Vannak olyan kutyafajták, melyek jobban bírják a téli hőmérsékletet. Ilyenek a huskyk, a malamutok, a perzsa pásztorkutyák és a szamojédok. Vastag aljszőrrel rendelkeznek, amely lehetővé teszi, hogy jobban ellenálljanak a kellemetlen mínuszoknak. A rövidszőrű fajták, mint például a csivavák vagy a beagle-ök különösen érzékenyek az alacsony hőmérsékletre, ezért ők még nagyobb odafigyelést igényelnek. Télen velük inkább csak rövidebb sétákat tegyünk.

Fotó: Unsplash

Hó és kutya? Akkor ezek kellenek!

Amennyiben rendkívül cudar idő van, és még a hó is leesett, ezekről mindenképpen gondoskodjunk a kirándulás előtt:

  • A legtöbb kutya imád a hóban hancúrozni, de nem tesz nekik jót a tartós hideg. A speciális cipő viselése megvédheti a hótól és a jégtől a kutyamancsot, amire egy felsózott úton még nagyobb szükség lehet. Sok kutyus nem bírja elviselni a cipőket, azoknak még indulás előtt kenjük be a mancsait szarvasfaggyúval, ami megakadályozza, hogy a lábujjai között összegyűljön a hó, ami nagyon zavaró tud lenni a sétában, ráadásul komoly fagyási sérüléseket is szenvedhetnek a tappancsok.
  • Vigyázzunk, nehogy valahol fagyálló folyadékkal találkozzon az eb, mert az végzetes lehet számára, ezért az autóban is tartsuk olyan helyen, ahol biztosan nem kóstolhat bele kedvencünk.
  • Rövidszőrű (illetve kölyök és idősebb) kutyus esetében mindenképpen gondoskodjuk jó minőségű pulóverről, dzsekiről vagy kabátról, hogy megvédjük őket az időjárás viszontagságaitól. Fontos, hogy a ruha vízálló és légáteresztő anyagból készüljön, viszont ne akadályozza a kutyát a mozgásban és a dolga elvégeztében.
  • Ha éppen aktuális lenne a kutyafodrász, inkább mondjuk le, és időzítsük a kirándulás utánra – frissen lenyírt szőrrel még jobban megfázhat a kutyus.
  • A kis házi kedvenceinknek hideg időben a szokásosnál is több energiára van szükségük, hogy melegen tartsák a testüket. Ilyenkor érdemes növelni a kalória-bevitelüket, hogy jobban bírják az utat, és esetleg közben is jutalmazzuk őket finom falatokkal.
  • Amennyiben úgy érezzük, hogy túlságosan hideg van, inkább maradjunk otthon vagy korlátozzuk a szabadban töltött időt, ugyanis a kutyák könnyen szenvedhetnek fagyási sérüléseket vagy hűlhetnek ki.
  • Ha a kutyuson látjuk, hogy fázik, nem szívesen mozog, minél hamarabb vigyük meleg helyre és törölközővel töröljük át a testét, ezzel gyorsítva a felmelegedést.
  • Nagy hóban a kutyák könnyen szagot vesztenek, ezért jobb ilyenkor (hosszú) pórázon tartani őket, illetve világító nyakörvvel, foszforeszkáló mellénnyel készülni, ha hirtelen ránk sötétedne. Figyelem! Még a legszófogadóbb kutya is elszaladhat egy izgalmas inger hatására, ez lehet hanghatás, szaginger, de látvány is.
  • A kiszáradás nem csak nyáron jelent veszélyt, télen is ugyanannyi folyadékra van szükségünk. Ügyeljünk arra, hogy az utazásra, kirándulásra megfelelő mennyiségű vizet vigyünk, és gondoskodjunk arról, hogy a kutya rendszeresen hozzáférjen a vízéhez. Ha nem hajlandó inni, próbáljunk meg hagymamentes csontlevest keverni a vízhez. Az illata és íze arra fogja ösztönözni, hogy megigya. A csontleves egyébként is fehérjét és létfontosságú ásványi anyagokat tartalmaz, ami extra energiát ad neki.
  • Lehetőleg menjünk lassan és tartsunk több szünetet. Hiszen sokkal több inger éri őket mint a megszokott sétán.

Arra is jobb gondolnunk, milyen állapotban fog a kutyus visszaülni az autóba egy kiadós kirándulás után. Éppen ezért mindig készüljünk ülésvédő huzattal, amivel megvédhetjük a kocsi kárpitját. Otthon aztán újra etessük és itassuk meg a kutyát, és engedjük, hogy a meleg lakásban, vagy a hőszigetelt házában kipihenhesse a nap fáradalmait. Ha kell, mossuk le a tappancsait, és kenjük be ápolókrémmel. Persze vannak olyan kutyák, akik még ezután sem hajlandók lemondani a soron következő sétáról (például vizslák), de őket is csak egy rövid átmozgatásra vigyük ki.

Szöveg: Sinkó Edit


AMI MÉG ÉRDEKELHET