4 trükk, hogy lélegzetelállító utazási fényképeket készíts

Ámulva nézed az utazási bloggerek Insta-képeit? Ez a titkuk!

mobil foto okostelefon
Fotó: Shutterstock

Ma már egy iPhone-nal közel olyan profi képeket tudunk csinálni, mint egy tükörreflexes fényképezőgéppel, állítják a szakemberek, de elég, ha követsz pár influenszert, és erről magad is meggyőződhetsz. Ha te is irigykedve nézed a csodás tájképeket és városi fotókat, akkor itt az idő, hogy szintet lépj: fogadd meg fotózási tippjeinket!

Sokan nem tudják, hogy az újabb iPhone-ok már olyan dolgokra képesek, mit egy jobb minőségű tükörreflexes kamera. Néhány okos beállítással, trükkel minden igényt kielégít egy jó kamerával felszerelt okostelefon, amit persze rendszeresen tisztítasz, nem karcolsz össze. A legtöbb utazóblogger ki is hagyja a poggyászából a fényképezőgépet, inkább 2 okostelefonnal, több powerbankkel és extratöltővel vág neki az útnak. A jó minőségű fotók készítése mellett egyébként még abban is nagyon jók az iPhone-ok, hogy könnyű velük szerkeszteni a képeket, márpedig rengetegszer ez az utómunka kell ahhoz, hogy a képeid profinak, ötletesnek tűnjenek. A képszerkesztőben minőségromlás nélkül változtathatunk a tónuson, fényerősségen, fókuszon – ezeket még néhány éve csak komoly számítógépes képszerkesztő-programok segítségével lehetett megtenni, most pedig ott lapul a zsebedben minden ahhoz, hogy tökéletes képekkel legyen tele a galériád. Fogadd meg a következő fotózási tippet és heteken belül a te képeid is kiállítást érdemelnek majd!

A Golden Hour a kulcs

Fotó: Shutterstock

Tévhit, hogy a minél erősebb fény az ideális a fotózáshoz! Kifejezetten nehéz erős, nappali fényben jól fotózni a kontrasztok, előnytelen árnyékok miatt. Hidd el, még a profikat is kihívások elé állítja a déli napsütés. A fényképész iskolákban a Golden Hour (arany óra) a legfontosabb fotózási tipp, miszerint napfelkeltében vagy naplementében érdemes képeket készíteni. Ebben az 1-1 órában a fények melegebbek, lágyabbak, a tompább fényben a kompozíciód is szebb lesz.

Válassz kedvenc témát!

Tengerpart, hegyek, állatok, városkép, természet? Mindegy, mit választasz, de gyakorolj sokat, lőj el sok képet! A kedvenc témáin mindenki szívesebben gyakorol, dolgozik, mint egy unalmas, erőltetett tematikán. Arról nem beszélve, hogy a fejlődés is szembetűnőbb, ha hasonló témán próbálkozol. Fontos fotózási tipp, hogy ne feledkezz meg arról, milyen szuper gép van a zsebedben, minden alkalmat ragadj meg, fotózz le mindent, ami inspirál! Az új iPhone-okon már van lehetőség 0,5-ös látószögre, ami álló, egészalakos képeknél vagy épületfotóknál nagy segítség lehet, mert még közelről is minden belefér a képbe.

Gyors finomítás

Tanulj meg útközben (repülőn, buszon, vonaton) képeket szerkeszteni, hiszen ezeket az „üresjáratokat" pont ki tudod tölteni offline (repülőgép) módban ezzel a feladattal. Retusáláshoz, képjavításhoz használd a Touch Retouch applikációt, hogy az apróbb hibákat helyrehozd. Nem is gondolnád, ez milyen fontos tipp, pedig bizonyára rengetegszer előfordult veled is, hogy a tökéletes képbe belelógott egy kipufogó, egy kuka vagy egy építődaru...

Fotó: Shutterstock

Próbálj meg RAW-ban fotózni!

Fotó: Shutterstock

Mit jelent ez? A RAW fotók szerkesztése iPhone-on könnyű, főleg, ha használsz már Instagramot és ott szerekeszettél már képeket. Ha nincsen gyárilag RAW a telefonodon, vagy más típusú mobilod van, akkor tölts le képszerkesztő appokat (Adobe Lightroom Photo & Video Editor, ProCam 8), amivel a képminőséget javíthatod. A ProRaw csak a legújabb iOS-szel ellátott iPhone készülékeken elérhető: 14.3 vagy újabb rendszerű iPhone 12 Prón és az újabb Pro modelleken. A ProRAW használatával kreatívan szerkesztheted a képeket, csak be kell állítani a mobilodon – ezt a Beállításokban, a Kamera menüben a Formátumok alatt tudod kiválasztani. Azért nagy innováció ez, mert a RAW egy tömörítetlen fájlformátum, amely lehetővé teszi, hogy a fényképezőgép (vagy ebben az esetben a telefon kamerája) a lehető legtöbb adatot rögzítse, így nagyon részletesen szerkesztheted meg a képet.

Pro tipp: 48 megapixeles felbontással már nagyon szép eredményt lehet elérni. Állítsd be az expozíciót és élességet fotózás közben, és a lehető legjobb élességet éred majd el, így már nagyobb utómunkára szükség sem lesz, utólag nem kell árnyalatokkal, árnyékokkal, tónusokkal bajlódni.

AMI MÉG ÉRDEKELHET