Biztos, hogy mindent tudsz a kullancsokról?

Kullancsszezon van, azaz támadnak ezek az apró élősködők, úgyhogy jobb felkészülni!

Fotó: Getty Images

Nem kell feltétlenül több napos természetjáráson részt vennünk ahhoz, hogy összeszedjünk egy „kullancscsaládot", elég a strandon lefeküdni az árnyékban a fűre, egy nagyot sétálni a Normafán vagy tollasozni a Margitszigeten. Ez a meleg pedig azért is kedvez a kullancsoknak, mert egyre kevesebb rajtunk a ruha, így egyre több a szabad felület, ahol támadhatnak. Nem mindig elég, ha alaposan befújod magad rovarrisztóval, mert így is a rád mászhatnak, éppen ezért összeszedtünk néhány fontos tudnivalót és tévhitet a kullancsokról.

Semmiképpen nem szeretnénk lebeszélni a nyári, szabadtéri programokról, az outdoor sportokról, kempingezésről, sátrazásról, és azt sem szeretnénk, ha rettegéssel töltene el, ha kimozdulsz, csak jobb mindennel tisztában lenni a kullancsokkal kapcsolatban.

Magyarországon északon, azaz Budapesten és Pest megyében, nyugaton, valamint a Duna és a Balaton környéki térségekben koncentrálódnak jobban ezek az élősködők a Kullancsveszély oldal szerint. De évről évről egyre nagyobb területet hódítanak meg maguknak, két okból: az éghajlataváltozás kedvez a szaporodásuknak és egyre kevesebb a természetes ellenségük. A szezonjuk tavasztól őszig tart, de nyáron a legveszélyesebbek, hiszen ilyenkor viselünk kevesebb ruhát, ami megvédene minket tőlük. Összeszedtük a kullanccsal kapcsolatos összes tévhitet és tanácsot, ami jól jöhet kullancsinvázióban. Ha esetleg megcsípne a kullancs, a cikk végén azt is eláruljuk, mi a teendő.

Hol várnak ránk a kullancsok?

  • Erdőben, réten, mezőn, arborétumokban, azaz minden zöld területen
  • Szabadtéri sportoláskor, horgászáskor
  • Városi parkokban, ligetekben, sétányokon
  • Játszótereken és kutyafuttatókban
  • Strandokon és egyéb bokros, fás zöldterületeken
  • Fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken, kempingekben

Tévhitek és az igazság

Fotó: Unsplash

1. A kullancsok a fáról ugranak ránk.

A kullancsok a magas páratartalmú helyeket kedvelik, így az avarban és az aljnövényzetben tanyáznak. Ez a fő vadászterületük, ugyanis a tévhittel ellentétben nem tudnak ugrani, nem másznak fára, sőt, általában másfél méternél magasabbra sem jutnak. Ha mezőn piknikezünk, strandon a fűben fekszünk, akkor legyünk óvatosak!

2. A kullancsot meg kell csavarni, mert úgy könnyebb eltávolítani.

A kullancsot nem kell csavargatni. Ha nincs kifejezetten erre a célra készült kullancscsipeszünk vagy -kanalunk, egy nem éles csipesszel fogjuk meg, és egy határozott mozdulattal rántsuk ki a bőrből!

3. A kullancsot kenjük be olajjal, vajjal vagy ragasztóval, hogy megfulladjon.

Kerüljünk minden olyan megoldást, ami a kullancs fulladozásával, öklendezésével vagy összenyomásával jár, mert ilyen esetekben megnöveljük a fertőzés kockázatát!

4. Ha eltávolítás közben beszakadt a kullancs feje, azt mindenképpen el kell távolítani.

Ha a bőrünkben szabad szemmel is láthatóan benne maradt a kullancs szívó szájszerve (nem a feje), ne piszkáljuk, mivel ezzel csak irritációt, gyulladásos reakciót okozunk. Szervezetünk idővel kilöki magából.

5. A fertőtlenítés csökkenti a fertőzés kockázatát.

A felületi kezelés nem akadályozza meg, hogy a kullancs megfertőzzön, de érdemes fertőtleníteni a kullancscsípés helyét, ha vérzik vagy sebes lett a kiszedéstől.

6. Az oltás valamennyi, a kullancs által terjesztett betegség ellen védelmet nyújt.

A kullancs elleni védőoltás nem tartja távol tőlünk a rovart és így nem akadályozza meg azt sem, hogy megcsípjen, de a hatóanyaga a fertőző agyhártyagyulladás (encephalitistől) ellen védelmet nyújt.

Nem mind fertőz!

Nem kell pánikba esni, ha megcsípett bennünket a kullancs, szerencsére nem mindegyik kullancs fertőző. Az Országos Epidemológiai Központ adatai alapján a kullancsencephalitis kórokozója ritkábban (hazánkban a kullancsok 0,05%-ában), míg a Lyme-kórt okozó baktérium gyakrabban (európai átlagban a kullancsok 12%-ában) fordul elő a közönséges kullancsokban. (A fertőzöttségi statisztika függ a gyűjtési helytől, a vizsgálati módszertől és a kullancsok fejlődési stádiumától.)

„A fertőzött kullancsok a vérszívás során a nyálukkal különböző vírusokat, baktériumokat juttatnak a szervezetünkbe, amelyek közül a két leggyakoribb betegség a kullancsencephalitis és a Lyme-kór. – mondtaDr. Szabó Olga, a Budai Egészségközpont belgyógyász, infektológus, hepatológus szakorvosa. – Előbbi vírus által okozott idegrendszeri betegség, a vírusos agyvelőgyulladás, amely súlyos esetben bénulást okozhat, akár maradandó károsodással. A Lyme-kórt viszont baktérium okozza és bőr-, ízületi-, szív- illetve idegrendszeri manifesztációja is lehet. Korai szakaszban antibiotikummal gyógyítható, ám védőoltás nincs ellene, szemben a kullancsencephalitisszel."

A kullancs elleni védőoltás nem tartja távol tőlünk a rovart, tehát még meg is csíphet bennünket oltás ellenére. A Lyme-kórt nem előzhetjük meg vele, de hatóanyaga a fertőző agyhártyagyulladás (encephalitistől) ellen védelmet ad. A Lyme-kór ellen jeleneleg nem létezik terápia, tehát csak a csípés megelőzésével vagy az oltással védekezhetünk ellene.

AMI MÉG ÉRDEKELHET