Ekkor érkezhet a Tesla olcsó autója, ami a BYD-vel versenyezne

tesla
Shutterstock

Élesedik a verseny a villanyautók piacán: a BYD látványosan szorongatja a Teslát, ezért Elon Musk vállalata a korábbi modelleknél jóval olcsóbb autóval pörgetné fel az értékesítéseiket Európában is.

Már novmberben kiszivárgott, hogy a Tesla az európai piacra egy tízmillió forint alatti villanyautót gyárthat a Berlin melletti üzemében.

A Reuters legújabb információ szerint a Tesla már közölte is a beszállítóival, hogy 2025 közepétől érkezhet a „Redwood” kódnéven emlegetett modell, ami várhatóan 25 ezer eurós, azaz nagyjából 9,6 millió forintos áron jelenhet meg a piacon – összehasonlításképp: a Tesla jelenlegi legolcsóbb autója a Model 3, ami az Egyesült Államokban jelenleg 38 990 dollárért, nagyjából 14 millió forintért kapható.

Ezt olvastad már? CES 2024: az autógyártók már az elektromos hajtás alternatíváját keresik

Fotó: Allison Dinner/Getty Images

Tesla Model 3

A Reuters szerint az új modellből várhatóan hetente tízezer darabot gyártanak majd, és Berlin mellett a Tesla Indiában is új gyárat nyithat az olcsóbb gyártás érdekében.

A BYD letaszította a trónról a Teslát

A Haszon kiemeli: a friss adatok alapján a Testa 2023 utolsó negyedében mintegy 484 ezer autót értékesített. A Financial Times szerint ezzel az amerikai cég felülmúlta az elemzői várakozásokat.

Ettől függetlenül az örömüket beárnyékolja a legnagyobb riválisuk, a BYD eredménye:

a kínai vállalat 526 ezer darab villanyautót értékesített ugyanebben az időszakban, ami új rekord.

Ráadásul ez az első alkalom, hogy egy negyedévben a kínai autógyártó több tisztán elektromos meghajtású autót adott el, mint Elon Musk cége.

Olvasd el ezt is! 2024-ben ez az autó lehet „Európa legjobb vétele"

Fotó: Stanislav Kogiku/SOPA Images/LightRocket/Getty Images

A kínai BYD Seal

A növekedés elsősorban a kínai piacon történő eladásoknak köszönhető, azonban a BYD látványosan terjeszkedik az új, külföldi piacokon is, amiben kulcsfontosságú szerepe lesz a nemrég bejelentett szegedi gyárnak is.

Bár a BYD több mint 3 millió járművet értékesített tavaly, ebben a számban benne vannak a plug-in hibridek is. Villanyautót 1,58 millió darabot adtak el 2023-ban, tehát éves összesítésben a Tesla nyert 1,81 millió eladással az EV-piacon.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET