6 tündéri magyar tengerszem a tavaszi feltöltődéshez

Érdemes egy pici kitérőt tennünk azért, hogy meglátogassuk őket.

Nevük ellenére a tengerszemeknek nincs sok közük a tengerhez: az apró, általában édesvizű tavak elnevezése a Magas-Tátra lengyel oldalán található Halas-tó (Morskie Oko) tükörfordításából ered. Ilyen tavacskákkal általában a magaslati hegyvonulatok mélyén találkozhatunk, de azért Magyarországon is fel tud mutatni pár gyönyörű tengerszemet.


Jósvafői tengerszem

Az Aggteleki Nemzeti Park erdőinek mélyén bukkanhatunk rá a smaragdzöld színű tengerszemre. A tavat a Jósva-forrás felduzzasztásával, mesterségesen, áramtermelés céljából hozták létre. A Jósvafő-forrásának vizét már a korábban is hasznosították: 1840-ben már malom állt felette. A tengerszemet könnyen megközelíthetjük 200 főt számláló Jósvafő településéről, mely egyébként 1999 óta műemlékvédelem alatt áll.

Tarcali tengerszem

A Tokaj szomszédságában,a Nagy Kopasz-hegy lábánál elhelyezkedő tarcali tengerszemet ma türkizkék vizéről és vadvirágokkal díszített partjairól ismerik. A tó bányászati tevékenységek hatására alakult ki, és érdekessége, hogy medrét nem a talajvíz, hanem a környező források és a csapadékvíz töltötte fel. Fürdésre nem éppen alkalmas, de kirándulásra már annál inkább: a tó egyik oldalán egy hosszú sétaútvonal vezet, és a környéken található az Áldó Krisztus szobor is, ahonnan nemcsak a tóra, de a vidékre is szuper kilátás nyílik.

Ha már kirándulás: 5 kirándulóhely Budapest környékén, amit a gyerekek is imádni fognak

Erdőbényei bányató 

A Zemplén-hegység és az Alföld határánál nyújtózik a vulkanikus múltra visszatekintő, 230 méter magas Mulató-hegy. A térségben évszázadokig bányásztak andezitet, de az ásványgyűjtők körében is népszerűek óriási hólyagüregei. A helyiek által csak tengerszemként emlegetett tó mélysége helyenként a 20 métert is eléri, a környéken halászok és kirándulók szoktak barangolni. A panorámás kilátásért sétáljunk fel a kőzetfal tetejére.

Apci tengerszem

A Nagy-Hársas és a Somlyó vonulatai között megbújó apci tengerszem egy korábbi andezitbánya medrében keletkezett. A Széleskő-bányató néven is ismert kristálytiszta tó vize és az őt körbeölelő erdő már 1995 óta természetvédelmi területnek számít. A 15-20 méter magas sziklafalakról csodálatos kilátás nyílik a talajvíz és esővíz által feltöltött tengerszemre, a környező tűzrakóhelyek miatt pedig még egy jó bográcsozásra is van lehetőségünk.

Botanikus kertek tekintetében is van miből válogatni: 5 csodaszép arborétum Magyarországon, amit tavasszal látni kell

Sipovics tengerszem

A Szalajka-völgy mélyében elterülő Sipovics tengerszem a Bükk egyik legszebb látványosságának mondható. Kialakulásához a Szalajka-patak duzzasztása vezetett, melyet javarészt a Szikla-forrás vize táplál. Különös tisztaságát is a pataknak köszönheti, ugyanis a Szalajka-patak vize egy kőzetek között folyó karsztvíz – melyben a pisztrángok is jól érzik magukat. A környéken érdemes kipróbálnunk a túraútvonalakat is, de a közelben található egyébként egy másik természeti csoda is, a Fátyol-vízesés is.

MEGYER-HEGYI TENGERSZEM

Shutterstock

A Megyer-hegyi tengerszem meglátogatásához Sárospatak irányába kell tartsunk. Az ország egyik legszebb természeti csodájaként emlegetett tó mára a kirándulók egyik legkedveltebb célpontja. A malomkőbánya fejtési gödrében kialakult tengerszemet egy természetvédelmi terület veszi körbe. A környéken túrázásra, de via ferrata utak teljesítésére is van lehetőségünk.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET