Csak így fogyaszd a tengeri ételeket, különben komoly bajod is lehet!

Egy TikTok-videó megmutatja, milyen élősködők, baktériumok lehetnek a nyers halfélékben.

osztriga
Fotó: Shutterstock

Biztonságos a nyers halak és kagylók fogyasztása? Van olyan étel, aminél kisebb a kockázat és van, aminél hatalmas a rizikó. Elterjedt egy TikTok-videó, ami felhívja a figyelmet a nyers osztriga fogyasztásának veszélyére. Mutatjuk, milyen súlyos fertőzésről van szó, és hogyan kerüld el a rossz tengeri étel fogyasztását.

Már több millióan megnézték azt a TikTok-videót, amelyben az egyik felhasználó kibontja az 1 dolláros, azaz igen kedvező árú osztrigát, és kis élősködőket, Pinnotheres pisum rákokat talál benne. A pici, pár milliméteres rákkal egyébként semmi baj nem lenne, meg lehet enni, kivéve, ha valamilyen betegséget terjeszt. Erre a veszélyre hívja fel a figyelmet egy másik TikTok-videóban egy mikrobiológus, aki elárulja, miért kockázatos nyers tengeri ételeket enni.

Az első, népszerű videó kis élősködő rákokkal:

www.tiktok.com

#wholefoodsoysters #wholefoods #malamamachilioil #littlecrabber

Azért veszélyes tengeri étel az osztriga, mert hatványozottabban fordulhat elő benne a veszélyes vibrio baktérium, lévén szűrőgető szervezetről van szó. Vagyis ezek az állatok úgy táplálkoznak, hogy megszűrik a vizet és a számukra értékes táplálékokat hasznosítják belőle, így viszont minden kórokozó beleragad a szűrőjükbe, amit az orsztrigafogyasztók szépen felszippantanak a kagylóból.

A mikrobiológus magyarázata, miért kell óvatosnak lenni:

@𝔟𝔩𝔬𝔬𝔡𝔣𝔩𝔬𝔴𝔢𝔯#stitch with @malamamaofficial bonus! Vibrio infections are rising thanks to ocean warming! 🥳🤗 #science#stem#microbiology#foodsafety#foodpoisoning#vibrio#rawseafood#seafood#oyster♬ original sound - morticia 🥀

www.tiktok.com

morticia 🥀 on TikTok

A fura baktérium, ami bajt okozhat

Szerencsére egyelőre kevés a vibrio vulnificus baktérium okozta fertőzéses eset, de a betegség igen súlyos. Ennek a baktériumcsaládnak a tagja a kolera is, közös bennük, hogy széklettel, testváladékkal és szennyvízzel terjednek, vagy az ezekkel érintkező nyers élelmiszerekkel. Minden fertőzött élelmiszer, amit nem ér hőkezelés, hordozza ezt a baktériumot, lehet az nyers tengeri herkentyű, egy citromkarika vagy jégkocka az italodban. Sajnos ez a baktérium a tengerekben is megél, így a tengeri állatokban is, egy rajtad lévő nyílt seben keresztül pedig bekerülhet a szervezetedbe. A baktérium előidézte betegségek számokban:

Az összes nyers tengeri étel fogyasztása okozta halálos kimenetelű ételmérgezés 95%-át vibrio baktérium okozza. A vibrio vulnificus által előidézett betegségek halálozási aránya 50%.

Azért is veszélyes ez a kórokozó, mert nincs színe, szaga, érzékszervvel tapasztalható jele a fertőzöttségnek, vagyis nem veszed észre, hogy baktériumokat tartalmaz az eléd kerülő étel vagy ital. A fenti videó arra is felhívja a figyelmet, hogy azért érdemes csak magas minőségű, tiszta vízből származó – és ezért jóval drágább – osztrigát enni, hogy biztosan ne fertőzött közegből származzon, tehát kerüljük az olcsó menüket és ajánlatokat a tengerparti éttermekben.

Mit tehetsz a fertőzés megelőzésére?

  • Mindig főzd, süsd meg jól a tengeri ételeket, kagylókat, csigákat.
  • Moss többször alaposan kezet, ha nyers tengeri herkenytűket dolgozol fel a konyhában, és ne használd a halakkal, kagylókkal érintkező felületeket máshoz, amíg el nem mostad őket, legyen az vágódeszka, kés, tányér.

Tünetek

A betegség tünetei úgy kezdődnek, mint bármelyik gyomorrontásnál: hasi görcs, hasmenés, émelygés, hányás, láz, kiszáradás. Minden hasonló tünet esetén fordulj orvoshoz, mert ez a baktérium több szervet is megtámadhat és kórházi kezelésre lehet szükség. Szerencsére ma már egy gyors laborteszttel meg tudják állapítani a fertőzést.

Mi okozza a baktérium gyors terjedését?

A globális felmelegedés miatt nő a tengervíz hőmérséklete, ami kedvez a baktériumok szaporodásának. Az utolsó nagy járvány 2019-ben volt és Mexikóból származó, nyers osztrigák okozták a megbetegedéseket.

AMI MÉG ÉRDEKELHET