A világ 5 elképesztően szép temploma Izlandtól Etiópiáig

Ezekért a szentélyekért érdemes útra kelni.

Las Lajas bazilika kolumbia
Fotó: Shutterstock

Bár a stílusok és felekezetek eltérők, az épületek kivétel nélkül arra emlékeztetnek, hogy mennyire kreatívak és kitartóak vagyunk, ha egy magasabb hatalom tiszteletére alkotunk valami maradandót. Az alábbi templomokat érdemes úgy megnézni, hogy 1-2 napot rászánunk a környék és a kultúra megismerésére.

Szent-Mihály kápolna – Franciaország

Fotó: Shutterstock

A kápolna Aiguilhe község dombjain található, egy 85 méter magas vulkanikus csúcson. A 969-ben épült román stílusú templomot Szent Mihálynak, a hegycsúcsok védőszentjének szentelték. A kőépítményt, melyet Prosper Mérimée francia író a „román építészet ékkövének” nevezett, 268 lépcsőfok leküzdésével tudjuk megközelíteni – innen pedig csodálatos panoráma nyílik az alatta fekvő városra. A harangtornyot 1247-ben villámcsapás érte, de később, a 19. században újjáépítették, ahogy a kápolna freskóit is ebben az időszakban állította helyre Anatole Dauvergne francia festő.

Panagia Paraportiani templom – Görögország

Fotó: Shutterstock

Az Égei-tengerre néző templom a görögországi Mykonos szigetének több mint 400 temploma közül az egyik legrégebbi. Az 1425-ben született, bizánci-kükladikus épület a Chora város történelmi negyedében található. Legkülönlegesebb jellegzetessége, hogy valójában öt különböző templomból áll, melyek az évszázadok során „mosódtak” össze egy épületté. A templom, illetve a templomok egy ősi városkapun belül épültek, egyszerű, fehérre meszelt falai pedig a kükladikus építészet lenyűgöző példájaként szolgálnak.

Las Lajas bazilika – Kolumbia

Fotó: Shutterstock

A Dél-Amerikában található imahely a zarándokok és a hétköznapi turisták számára is kihagyhatatlan látnivalóvá vált. Népszerűségét annak is köszönheti, hogy a legenda szerint 1754-ben itt jelent meg Szűz Mária két őslakos előtt, akik éppen egy viharban kerestek menedéket maguknak. A neogótikus templom építésébe 1916-ban kezdett bele egy kolumbiai építész, Lucindo Espinosa és egy ecuadori mérnök, J. Gualberto Pérez, de végül csak 1949-ben készült el az épület. A sziklára épült, több mint 91 méter magasan álló kegyhely kifejezetten filmszerű jelenség.

Szent-György templom – Etiópia

Fotó: Shutterstock

Ez az épület egyike annak a tizenegy (ez készült el legutoljára) monolitikus templomnak, amelyet az etiópiai Amhara régióban található lalibelai vulkáni tufába vájtak. A Gebre Mesqel Lalibela király uralkodása alatt épült ortodox templomot a világ nyolcadik csodájaként emlegetik, amelyet egy mesterséges kanyon vesz körül. Az épület belsejében található freskók a római katona, egyben keresztény vértanú Szent György életét elevenítik fel. A legenda szerint az összes templomot 24 év alatt faragták ki a bazaltból, ám a szakértők egyértelműen állítják, hogy ez lehetetlen, és nagyjából 100 évre becsülik a kegyhely elkészültét.

Stykkishólmskirkja templom – Izland

Fotó: Shutterstock

A Snaefellsnes-félszigeten található futurisztikus lutheránus templomot Jón Haraldsson építész tervezte. Az 1990-ben megnyitott betontemplom és a bálna csigolyáira emlékeztető harangtorony a festői Stykkishólmsbærben található, egy alig több mint 1000 lakosú kis halászfaluban, Izland nyugati részén. A már messziről látható épület karcsú vonalai rendkívüli látványt nyújtanak, belső terét a több száz felfüggesztett lámpa teszi még különlegesebbé.

AMI MÉG ÉRDEKELHET