Észak-Amerika sötétbe borult: így nézett ki a teljes napfogyatkozás

Magyarországon még 57 évet kell várnunk rá.

napfogyatkozás

Április 8-án Észak-Amerika egyes területein már alig várták a nem túl gyakran bekövetkező teljes napfogyatkozást. Az Egyesült Államokban például több eseményt is szerveztek a jelenség köré, mely először Texas, legutoljára pedig Maine tagállama fölött volt megfigyelhető. Mutatjuk, hogyan is nézett ki a 2024-es teljes napfogyatkozás!


Fotó: NASA Scientific Visualization Studio

Észak-Amerikában április 8-án kezdődött meg az igencsak látványos teljes napfogyatkozás. A napfogyatkozás egy olyan csillagászati jelenség, melynek során a Hold részben vagy egészben eltakarja a Napot a földi szemlélők elől. Ilyenkor a Hold pontosan a Föld és a Nap közé kerül, ám a Föld forgása miatt ez a folyamat általában csak adott földrészekről látható.

A jelenség először Texast, majd Arkansast érintette, aztán Illinois, Inidana és Ohio határaitól haladt tovább északra az Erie- és az Ontario-tó fölött egészen Maine tagállamáig.

A Guardian szerint a becslések szerint az Egyesült Államokban nagyjából 4-5 millió ember kelt útra csak azért, hogy szemtanúja lehessen a legközelebb 2044-ben bekövetkező jelenségnek.

"Van valami igazán rejtélyes a teljes napfogyatkozásban. Amikor a Hold teljesen eltakarja a Napot az állatok is elkezdenek szokatlanul viselkedni, így nem csoda, hogy az embereket is megmozgatja”

– mondta a lapnak Pamela Anne Melroy volt űrhajós, aki jelenleg a NASA igazgatóhelyettese.

Itthon még pár napig a 12P/Pons-Brooksra érdemes figyelni: Az elkövetkező két héten olyan üstököst láthatunk, ami 71 évente bukkan fel

A NASA élőben is tudósított a napfogyatkozásról: 

A FOX dallasi videóján jól látható, ahogy beköszön a teljes sötétség:

Repülőgépről:

A napfogyatkozást csak védőszemüvegben szabad végignézni:

A közösségi média is tele lett videókkal:

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET