A karácsonyon túl: 4+1 téli ünnep a világból

Lámpás Fesztivál Kínában, Fotó: Getty Images

A december az ünnepek időszaka, ami messze túlmutat a karácsonyon, hiszen számos más hagyomány is létezik , amelyek kulturálisan nagy jelentőséggel bírnak a különböző régiókban. Mutatunk pár, a karácsonytól eltérő tradíciót, amelyek a sajátos kulturális hagyományaikkal és jelentőségükkel emelkednek ki.

Kwanzaa

Getty Images

A kwanzaa-t elsősorban az Egyesült Államokban és Afrika egyes részein ünneplik. A tengerentúlon az afroamerikai közösség körében elterjedt, évente nagyjából ötmillió ember ünnepli december 26. és január 1. között.

Az ünnepet először 1966-ban tartották meg a Los Angeles-i Watts-i zavargásokat követően: a Dr. Maulana Karenga által bevezetett esemény célja az volt, hogy alternatívát adjon az afroamerikaiaknak a már létező karácsonyi ünnepekkel szemben, és lehetőségük legyen önmaguk és történelmük ünneplésére, ahelyett, hogy egyszerűen utánoznák a „domináns társadalom gyakorlatát".

A kwanzaa név a „matunda ya kwanza" kifejezésből származik, ami szuahéli nyelven „első gyümölcsöt" jelent. Minden család a maga módján ünnepli, de legfőképp dalokból, táncokból, mesemondásból és versolvasásból tevődik össze, kiegészítve az afrikai dobokkal és a nagy, hagyományos étkezésekkel.

A hét éjszaka mindegyikén összegyűlnek a családok, egy gyermek meggyújtja az egyik gyertyát a Kinarán (hétágú gyertyatartó, kifejezetten a kwanzaa ünnepére - a szerk.), majd a hét alapelvről, az afrikai kultúra értékeinek egyikéről beszélgetnek, végül december 31-én egy afrikai lakomával, az úgynevezett karamuttal zárják le az évet.

Ez is érdekelhet: Brazil ételek, amik a forró karácsonyi időszakban kerülnek az asztalra

Hanuka

Getty Images

A karácsony mellett a legismertebb ünnep. A zsidó naptár a holdcikluson alapul, így a hanuka bárhová eshet a Gergely-naptárban november 28. és december 26. között – a zsidó naptárban viszont az időpont állandó. 2023-ban már véget is ért: december 7-től december 15-ig tartott.

A fény ünnepének is nevezik, ahol a Makkabeusoknak a szíriai görögök feletti győzelmére, a jeruzsálemi szentély megtisztítására és újraavatására és a nyolc napon át égő mécses csodájára emlékeznek.

A zsidók a hanuka alatt minden nap gyújtanak egy gyertyát a kilencágú hanukián, amivel a hétágú szent gyertyatartó, a menóra csodájára emlékeznek, amely a hagyomány szerint egy napra elegendő olaj mellett nyolc napig égett.

Hanuka alatt általában a gyerekek egy négyoldalú pörgettyűvel játszanak, trenderlivel, emellett olajban sült ételek készülnek és hanukai dalok csendülnek fel. Akárcsak karácsonykor, hanuka alatt is van ajándékozás, gyakran az ünnep minden napján.

Ne hagyd ki! 5 hangulatos, gyönyörű karácsonyi vásár Európában, amit egyszer látni kell

Las Posadas

Mario Tama/Getty Images

A Las Posadast elsősorban Latin-Amerikában, Mexikóban, Guatemalában, Hondurasban, Kubában, Spanyolországban és az Egyesült Államokban élő spanyolajkúak ünneplik, jellemzően december 16. és 24. között.

Az ünnepen legfőképp Mária és József Nazaretből Betlehembe tartó utazásáról emlékeznek meg, és már több mint 400 éve, 1586 óta a mexikói hagyomány része. Érdekesség, hogy kezdetben még azték mitológia főistene, Huitzilopochtli tiszteletére rendezték, majd az evangelizáció után már Mária és József lett a központi szereplő.

Minden régióban eltérően ünneplik, de általában egy körmenettel kezdődik, gyertyákkal, énekekkel, ahol a felvonulást vezető Mária és József jelmeze is megjelenik. A Las Posadas minden estéjén ajándékoznak, dalolnak és imádkoznak, ahogy az elmaradhatatlan piñata is előkerül, amelyet hagyományosan papírmaséval bevont agyagedényből készítenek és élénk színű selyempapírral festenek vagy díszítenek, hogy édességgel, gyümölccsel vagy más finomsággal töltsenek meg a gyerekeknek.

Ezt olvastad már? Kolumbiától Indiáig: 5 szokatlan forró csoki recept, ha felborítanánk a hagyományokat

Holdújév

Feng Li/Getty Images

A kínai holdújév a világ egynegyede számára az év legnagyobb ünnepét jelenti, amelyet Kína mellett más, kelet-ázsiai országokban is ünnepelnek.

A kínai naptár első hónapjának 15. napján ünneplik, ami a nyugati naptár szerint általában valamikor februárra esik –2024-ben február 10-ére.

Az ünnep a kínai újév végét jelzi; a családi összetartozást, a megbocsátást és a békét szimbolizálja. A tevékenységek közé tartozik a lámpások meggyújtása, ezért lámpásfesztiválnak is nevezik az időszakot. Emellett tűzijátékok és drónok repkednek, oroszlán- és sárkánytáncokat járnak az emberek, valamint előkerül a tradícionális tangyuan gombóc, amiket levesben tálalnak.

Az esemény mintegy 40 napig tart, és az egyik legintenzívebb gazdasági időszaka az országnak, hiszen milliók kelnek útra a holdújév alkalmából.

+1 Japán karácsony

Yuichi Yamazaki/Getty Images

Japánban a lakosság csupán 1-2 százaléka keresztény, ettől függetlenül a kelet-ázsiai országban is ünneplik a karácsonyt. Igaz, lényegében mindenben eltér a „megszokottól", hiszen a barátok és a párok ünnepeként tekintenek rá, ezért a közös vacsorák mellett a buliké és az ünneplésé a főszerep – kicsit hasonlóan, mint Valentin-napkor. Az országban nem véletlen, hogy inkább a „boldogság terjesztésének", semmint vallási ünnepnek tartják.

Az egyik legérdekesebb tradíció viszont meglepő módon a KFC-hez köthető: mivel mindenki csirkét eszik karácsonykor, ezért az étteremlánc előtt kígyózó sorok állnak. Mindezt a KFC az 1974-ben indított „Kentucky for Christmas!”reklámkampányának köszönheti.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET