Tudtad, hogy károsodhat a bőröd télen is?

Legyen szó síelésről, korcsolyázásról vagy téli túrázásról, mindig óvd a bőrödet!

Fotó: Shutterstock

Télen sem szabad elhanyagolni a megfelelő bőrápolást, mivel egyrészt a hideg levegő, másrészt a szél és az egyéb környezeti hatások, a káros UVA/UVB sugárzás miatt a bőrünknek szüksége van a megfelelő hidratálásra.

Tudtad, hogy a síelés, a szánkózás és egyéb havas, jeges sport nem sokban tér el UVA/UVB sugárzás tekintetében a nyári tengerparti napozástól? A hófedte lankákról visszaverődő fény hasonlóan viselkedik, mintha a tengerparton strandolna az ember. Emiatt is fontos, hogy téli időszakban is óvjuk, hidratáljuk a bőrünket.

ARCÁPOLÁS

A hűvösebb idő beköszöntével másra vágyik mind az arcbőrünk, mind a testünk többi része. Ilyenkor előtérbe kerülnek a testesebb hatóanyagok, mivel a bőrnek télen másra van szüksége, mint nyáron, így a legfontosabb, hogy megtaláljuk azokat a hatóanyagokat, amelyekért hálás lesz a bőrünk. Mivel ilyenkor nem csak szárazabbá, hanem dehidratáltabbá és fakóbbá is válik az arcbőr, érdemes bevezetni különböző szérumokat is a rutinba. Ilyenek pl. a retinol-, a C-vitamin-, és a niacinamid-tartalmú szérumok.

Fontos része még az arcápolási rutinnak a megfelelő fényvédelem: reggel, elindulás előtt mindenképpen használj minimum 15 faktoros fényvédőt! Síelés, snowboardozás, túrázás, szánkózás és különböző téli sportok alatt pedig használj SPF 30-as, lehetőleg vízálló fényvédőt!

Fotó: Shutterstock

HIDRATÁLÁS

A szépség belülről fakad – tartja a mondás és milyen igaz! Ugyanis a külső ápolás nem elég, a megfelelő folyadékbevitelt nem pótolja. Télen is mindenképp fogyassz legalább 2-3 liter koffeinmentes folyadékot!

VÉDELEM

Nem csak a bőrt, hanem a szemet is védeni kell télen. Az éles napsugarak ugyanis a szem egészségére is hatással vannak. Érdemes beszerezni egy minőségi napszemüveget, sporthoz pedig kifejezetten síeléshez valót ajánlott venni, mivel ezek tökéletesen meg tudják minden irányból szűrni a fényt, és stabilan a helyükön is maradnak mozgás közben.

AMI MÉG ÉRDEKELHET