Ne zavarjuk a téli álomra elvonuló állatokat kirándulás közben!

Most tér nyugovóra sok erdei állat, mit tegyünk vagy ne tegyünk, hogy óvjuk őket?

Fotó: Shutterstock

A hosszú, téli álmot alvó emlősök ilyenkor kibélelik az odújukat, vackukat, rengeteg élelmet halmoznak fel – ez rengeteg munkával jár, kimerültek, lassúak és jobban kell nekünk, figyelni, hogy ne bolygassuk az élőhelyüket. Mutatjuk, mit tehetsz!

Milyen állatok alszanak téli álmot?

A medvéről mindenki tudja, hogy elvonul a barlangba és csak tavasszal dugja ki az orrát – na de medvékkel kis eséllyel találkozunk az erdőben és nem az lenne az első gondolatunk, hogy ne dúljuk fel az élőhelyüket, hanem hogy hogyan meneküljünk el előle épségben. Milyen állatok térnek még nyugovóra a napokban? A sünök, a pelék, a denevérek, a mókusok, mormoták, ürgék, hörcsögök.

Mi is pontosan a téli álom?

A téli álomnak valójában két típusa van, abban egyeznek, hogy egyik sem hasonlít a normális, élettani éjszakai alváshoz, hanem egy nyugalmi állapotot jelentenek, amellyel az emlősők átvészelik a hideg évszakot. Az egyik téli álom a hibernáció, a másik a torpor. A torpornál az állat csökkent testhőmérséklettel és aktivitással él, valamint egy barnazsír nevű hájréteget növeszt magára, hogy az melegen tartsa – ez a fajta téli álom jellemző a meleg vérű emlősökre is. Ilyen állapotban az állatok anyagcseréje, szívverése nagyon lelassul, a reakcióideje is elnyúlik, nem tudja megvédeni magát, nem képes menekülni, így legalább nekünk, embereknek nem szabad őket zargatnunk.

Hogyan óvjuk őket?

Fotó: Shutterstock

Az ideális sün búvóhely


  • Amikor az avart söpörgetjük, vigyázzunk a sünökre, az amúgy sem gyors állatok, ilyenkor még lassabban reagálnak és megsérülhetnek.
  • Az állatok fagymentes helyekre bújnak el és oda gyűjtik az egész télre elegendő élelmüket is, így a gyanús lyukakat, odúkat, üregeket, kuckókat ne ürítsük, takarítsuk ki. A szemétnek, lomnak tűnő száraz levelek, ágak, magok, termések egy kupacban mindig a téli álomra készülődést jelzik.
  • Olyan fákat, cserjéket se vágjunk most ki, amelyben odú van vagy amely körül nagy nyüzsgést fedeztünk fel: sokat járkál rá mókus vagy más rágcsáló.
  • A denevérek sziklarepedésekben, kisebb barlangokban bújnak el, de ha ilyet nem találnak, akkor jól érzik magukat a fűtött vagy fagymentes épületek padlásán is, ne kergessük őket el!
  • Az avarégetés amúgy sem jó, de a sünökre nézve életveszélyes, mert ott szeretnek elbújni!
  • Építsünk sünlakást vagy búvóhelyet fatönkből, ágakból és sok avarból. A sünök este, sötétben indulnak zsákmány-beszerzésre, ilyenkor kezdődik a kertekben, erdőkben a mozgolódás, ilyenkor semmiképp ne zavarjuk meg őket, mert nem tudják felhizlalni magukat, ha nem hagyjuk őket enni.


AMI MÉG ÉRDEKELHET