5 látványos európai úti cél tavaszi biciklitúrákhoz

Előszezonban nincsen tömeg, nagy forgalom és forróság sem – vagyis minden ideális egy biciklis utazáshoz.

bicikli tavasz utazas
Fotó: Shutterstock

Nézzük, milyen sok előnye van a kerékpáros utazásnak! A biciklis turizmus segít csökkenteni a nyaralás negatív környezeti hatásait és „lassítja" az utazást, vagyis segít jobban átélni az élményt, elmerülni a látványban. És ha már a panorámánál tartunk: igyekeztünk olyan úti célokat összeválogatni, ahol nemcsak a kerékpáros infrastruktúra megfelelő, hanem a látványtól is leesik az állad tekerés közben.

Garda-tó, Olaszország

Fotó: www.gardatrentino.it

Garda-tó

Lenyűgöző panorámára vágysz? A Garda-tó partján garantáltan megkapod! Változatos útvonalak, különböző nehézségi szintek és ínycsiklandó olasz finomságok is várnak. A Riva del Garda a hegyi kerékpározók álomországa számos útvonallal az Adige folyó mentén, elképesztő kilátással a Garda-tóra. A tó mellett számos kerékpárút vezet a gyönyörű észak-olaszországi vidéken, amelyek hossza és nehézségi foka nagyon változó. Idén megnyílik egy új, 140 km hosszú bicikliút, amely Lombardiából Trentón át Venetóba vezet, majd visszaviszi a kerékpárosokat. Az új út összeköti a kontinenst átívelő európai kerékpárútvonalakat: az EuroVelo Route 7-et és az EuroVelo Route 8-at. A tavaszi 20 fok tökéletes egy biciklis utazásra, így a nyári turistadömpinget és a kánikulát is elkerülöd.

Rajna kerékpárút (Rhine Cycle Route)

Fotó: Shutterstock

A Svájcot, Franciaországot, Németországot és Hollandiát összekötő gigahosszú biciklis túraútvonal csak azoknak való, akik nem rettennek meg a nagy távoktól, sőt kifejezetten azt keresik. A Rajna kerékpárút, vagyis az EuroVelo 15-ös út több napig tart és kevésbé meleg, barátságos időjárási zónákon visz át, úgyhogy ha ezt a biciklis utazást választod, akkor várd meg a májust, amikor az időjárás kegyesebb a biciklis utazókhoz. Ez az 1500 km (!) hosszú útvonal egy jól kiépített, megfelelő infrastruktúrával ellátott út, de arra készülj fel, hogy olykor nagy forgalmú autóutakon kell haladni, ahol mindössze egy felfestett vonal választ el az elsuhanó autóktól! Csak tapasztalt bicikliseknek ajánljuk!

Limburg, Belgium

Fotó: Shutterstock

Irány a flandriai Limburg Belgium északi részén! Az ország kerékpáros fővárosaként számon tartott területen innovatív kerékpáros projektekkel találkozhatunk, hiszen az elmúlt néhány évben rengeteg fejlesztésre költöttek errefelé és még fognak is. Ha adrenalin-túrára vágysz, akkor a be-MINE kalandparkot keresd fel, ahol a Mountain Adventure részen minden terepbiciklis álma valóra válik. Pihenésképp érdemes felkeresni a De Wijers természetvédelmi területet egy erdei séta erejéig, vagy a Bokrijk skanzent és arborétumot. Tavaszi, előnyári biciklis utazáshoz nem is találhatnál megfelelőbb desztinációt, és azt se felejtsük el, hogy Hollandia csak egy ugrásra van!

Az Atlanti-óceán partja, Portugália

Fotó: Shutterstock

Az EuroVelo 1 (más néven a Atlantic Coast Route) útvonal Norvégiától Portugáliáig tart, hat országon át vezet az Atlanti-óceán partját követve. Az út portugál szakasza – különösen Algarve – igazán kellemes és simogatóan meleg már koratavasszal is. Persze erős szélre számítani kell itt is, a csodálatos panoráma azonban mindenért kárpótol. Az EuroVelo 1 ezen szakasza több mint 200 kilométernyi csodás tengerparton halad végig (a spanyol határon található Huelvától Sagresig tart), és teljes egészében átszeli Algarvét. A naptejet ne hagyd otthon, mert délen már igen erős a nap ilyenkor is, kár lenne napégéssel elrontani egy tavaszi biciklis túrát!

La Seine à Vélo, Franciaország

Fotó: Shutterstock

A Szajna mentén vezet a La Seine à Vélo kerékpáros útvonal, ami a természeti és kulturális örökségek tökéletes kombinációját nyújta az ott tekerőknek. A 400 km-es kerékpárút Párizs központjából, a Notre-Dame-székesegyháztól indul, és több mint 130 városon halad át a Szajna mentén, majd Normandiában ér véget. Az útba eső festői városok, vagyis Giverny, Les Andelys, Deauville és Honfleur mindegyiknél ajánlatos megállni egy-egy napra nézelődni. És útközben ne felejtsd el, hogy olyan tájakon haladsz át, melyek olyan világhírű művészeket ihletett meg, mint Claude Monet, Edgar Degas, Pierre-Auguste Renoir és Victor Hugo.

AMI MÉG ÉRDEKELHET