Szaúd-Arábia, a tökéletes tavaszi úti cél

Modern főváros, UNESCO világörökségek és ragyogó napsütés vár!

szaud-arabia
Fotó: Shutterstock

Szaúd-Arábiai utazás előtt különösen érdemes áttekinteni a legfontosabb tudnivalókat, hogy tisztában legyél a kulturális különbségekkel, a helyi szokásokkal és az érvényben lévő törvényekkel. Miért pont tavasszal a legjobb Szaúd-Arábiába utazni? Még nincs nagy forróság, így napközben is könnyedén turistáskodhatsz, és fele annyira sem lesz kimerítő. Ja, és a repülőjegy ára is kifejezetten kedvező!

Forróság helyett

Szaúd-Arábia uralkodó éghajlatát sivatagi, míg délnyugaton inkább félsivatagi klíma jellemzi. Ritkán esik csapadék, az is többnyire tél végén vagy kora tavasszal, és ha esik is, akkor néhány órán keresztül zuhog, majd több hónapot kell várni az újabb csapadékra – az északra fekvő Tabruk régióban időként még havazik is. Az egész országban pokoli hőség van május végétől október végéig, nem ritka az 50 °C fok ebben az időszakban. A téli és a tavaszi hónapokban 27-30°C az átlagos hőmérséklet, ezért is tökéletes tavaszi úti cél a számos UNESCO Világörökség helyszínnel büszkélkedő arab ország.

A volán mögött…

Fotó: Shutterstock

Figyelembe véve az ország méretét, a terepviszonyokat és az éghajlatot, határozottan nem javasoltak a hosszabb utak, hacsak nem vagy gyakorlott autózó a régióban. Érvényes jogosítvánnyal vezethetsz, és ha elmúltál 21 éves, akkor kocsit is bérelhetsz – 2018 júniusától már a nők is a kormány mögé ülhetnek, illetve bérelhetnek is. Szaúd-Arábiában a vezetés a jobb oldalon történik, és a legtöbb autó automata váltós.

Ezt ne csináld!

Szaúd-Arábia bár muzulmán ország, mégsem kell a nőknek abayát hordani – az egész testet elfedő, fekete ruha – de azért van kötelező dresszkód, ami könnyen megjegyezhető: mind a férfiaknak, mind a nőknek olyan ruházatot kell viselniük, amely térd alá ér és elfedi a vállakat is. A káromkodás kicsit sem elfogadott, ahogyan a durva kézjelzés, mutogatás sem, még akkor sem, ha hirtelen valaki bevág eléd az úton – erre azért nem árt felkészülni, mert büntetik. Mielőtt bárkit lefotóznál az utcán, kérdezd meg, hogy megengedi-e. Főleg az idősebb generáció elutasító ezzel kapcsolatban, míg a fiatalok szívesen pózolnak.

Fotó: Shutterstock

Al Rahma mecset, Dzsidda

Női utazók és ruházatuk

Ha az ország nagy részén nem is kötelező viselet az abaya, és a haj eltakarása, de léteznek az országnak olyan részei – például Dzsidda (Jeddah) és a főváros, Rijád –, ahol a konzervatív szokások még élnek, így ott a női turistáknak nem árt mégis beszerezni egy jól szellőző prototípust. Ez is bizonyítja, hogy tökéletes desztináció tavaszi utazáshoz Szaúd-Arábia, hiszen sokkal kellemesebb 25 Celsius-fokban hosszú, fekete ruhát viselni, mint 40 Celsius-fok felett.

A helyi vallás tisztelete

Erre az időszakra esik a ramadán, ami március 22-től április 20-ig tart. Ez vallási szempontból a legfontosabb időszak a muszlimok számára, akik napkelte és napnyugta között böjtölnek. Napközben a legtöbb üzlet és étterem zárva tart, ehelyett késő este vásárolhatsz. Ám, amikor elérkezik az iftar – az a vacsora, amellyel a muszlimok napnyugtakor fejezik be napi ramadán böjtjüket – igazi lakomára számíthatsz. Az evést, az ivást és a dohányzást még a külföldieknek sem nézik el napközben, bár ez is jelentősen enyhült az elmúlt években, azért jobb nem próbálkozni.

Alkohol, vagyis annak hiánya

Fotó: Shutterstock

Rijád, üzleti negyed

Szaúd-Arábia alkoholmentes ország, ha odalátogatsz, ezt el kell fogadnod. Egy pohár sört vagy bort sem kapsz sehol, még a legmenőbb ötcsillagos üdülőhelyeken és éttermekben sem. Igaz, hallani olyan nyugati emigránsokról, akik saját alkoholt főznek zárt közösségekben, de hacsak nem látogatsz meg egy ilyen ismerőst, ez a nyaralásod bizony szárazon fog telni. Nem árt figyelembe venni, hogy kimondottan szigorúan büntetik a kábítószerek behozatalát és fogyasztását, ezért még a vényköteles gyógyszereid esetében is legyen nálad orvosi igazolást, ha bizonyítanod kellene, hogy valóban szükséged van rájuk.

Fontos tudnivalók:

  • A Szaúd-Arábiai Királyságba 2021. augusztus elsejétől turizmus céljából is be lehet utazni, de kötelező utasbiztosítást kötni. 2022. márciusától eltörölték a beutazáshoz szükséges korlátozásokat mind az oltott, mind pedig az oltatlan látogatók esetében.
  • A magyar Konzuli Szolgálat besorolása szerint „Fokozott kockázattal látogatható" (II. biztonsági, sárga kategóriájú) országnak számít.
  • Elérhető külképviseletek: Konzuli hivatal – Rijád, Tiszteletbeli konzul – Dammam, Nagykövetség – Rijád
  • A Wizz Air légitársaság három közvetlen járatot is indít Szaúd-Arábiába. Pontosan Rijád városába (Riyadh), Dzsiddába (Jeddah) és Dammamba (Dammám). Most olcsó, néhány ezer fointos repjegyekkel találkozhatsz, csapj le rá!
Szöveg: Sinkó Edit
AMI MÉG ÉRDEKELHET