Egy mini nyaralás Tatán?

Ha még nem voltál azért, ha már voltál, akkor az újdonságokért látogass el Tatára!

Romantikus vízi vár, gourmet étterem, ingyenes szabadstrand és egy gyönyörűen felújított kastély vár nem messze Budapesttől és a Vértestől, tehát akár természetjárással is összeköthetjük a tatai városnézést, kirándulást.

Platán Restaurant & Café

Fotó: Facebook

Nem is olyan régen nyílt meg az Öreg-tó partján a Platán gourmet étterem, ami nem csupán gourmet étterem, degusztációs menüvel, kerthelyiséggel, pékséggel és cukrászdával, hanem egy csodálatos helyszín is bármilyen családi rendezvényre, de ha csak egy kellemes nyári vacsorára vágyunk szép kilátással, kellemes környezetben, akkor is remek választás. A bisztró és az udvarház idén bővült ezzel a kényeztető étteremmel, és nem szabad kihagyni, ha Tatán járunk.

Ingyenes szabadstrand az Öreg-tónál

A csodás Öreg-tó végre nemcsak kellemes, nyáresti séta erejéig jó program, hanem szabadon kihasználhatják a városlakók és a turisták. „Tata Város Önkormányzata ingyenes fürdőzési lehetőséget alakít ki az Öreg-tó partján, a sétány Építők parkja utáni szakaszán, oly módon, hogy az érintett terület a strandszolgáltatást igénybe nem vevők számára is szabadon átjárható marad." – írták Tata város Facebook-oldalán nyár elején. Az újításban a legjobb, hogy úgy alakították ki a strandot, hogy azzal a természetes környezetet ne rombolják, az átalakítás alatt illemhelyeket, zuhanyzókat, öltözőket és pihenőhelyeket is építettek, így egész napos fürdőzéskor is kényelmes és higiénikus. Ha már a tisztaságról esik szó: a tatai önkormányzat májusban végeztetett vízminőség-ellenőrzést a strand szakaszán, amely alapján kiderült, hogy kiváló a vízminőség.

Felújított Esterházy-kastély

Fotó: tatakastely.hu

A barokk Esterházy-kastély felújítása évekig tartott, de végre tavasszal megnyitott a 3000 négyzetméteres gyönyörű palota, ahol kiállításokon nézhetjük meg az Esterházy-család megmaradt műtárgyait, valamint végigbarangolhatjuk a korhűen berendezett helyiségeket is. Előbbieket a család még élő, ausztráliai leszármazottja, Francesca Esterházy Blackwell juttatta vissza hazánkba. A tárlat nemcsak a műkincseket mutatja be, hanem azt is, hogy az Esterházy család milyen hatással volt Tata fejlődésére, és milyen fontos történelmi szerepük volt.

A Tatai vár mindig vár

Fotó: Wikimedia

A Tatai várat Luxemburgi Zsigmond építtette 1397-1409 között, majd 200 évvel később felrobbantották, de ma helyreállítva áll az Öreg-tó mesterséges szigetén. A vízi várak egyáltalán nem megszokott látványosságok, főleg nem Magyarországon, úgyhogy már csak ezért is érdemes elsétálni a várhoz – csak a budapesti Vajdahunyad vára vehetné fel vele a versenyt, de utóbbi nem is igazi vár, csak egy szép városi díszlet, míg a Tatai vár igazi védelmi funkciót látott el. A vármúzeum ma Kuny Domonkos Múzeumként működik, amelyben helytörténeti kiállítások, korszakok és témakörök szerint mutatják be a gyűjteményt.

AMI MÉG ÉRDEKELHET