Magyarországon található Európa legnagyobb madárszobra

Lenyűgöző látvány, ahogy a város fölé emelkedik.

Fotó: Shutterstock

Komárom-Esztergom megye székhelyén, Tatabányán található az óriási szobor, amely a Kő-hegy tetejéről uralja a tájat. De vajon miért pont itt állították fel őseink az ikonikus alkotást?

​Európa csúcsán

A szobor szárnyainak fesztávolsága meghaladja a 15 métert, karmaiban kardot tart, míg a fején a magyar Szent Korona stilizált mását viseli. A szobor terve még a honfoglalás millenniuma előtt fogalmazódott meg prominens helyeken, és úgy is tervezték, hogy 1896-ban adják át azt. A megvalósítás végül anyagi problémák miatt csúszott, így 1907-ben avatták fel.

Donáth Gyula alkotása az évtizedek alatt többször is megrongálódott, ám mindig helyrehozták.

Legutóbb 1992-ben esett át egy nagyobb felújításon Tatabánya messze földön híres szimbóluma, amely a városban is rengeteg helyen feltűnik.

​Szimbolikus helyszín

Mivel az 1896-os emlékműállítás nem jött össze, ezért egy másik nevezetes dátumra halasztották az avatást, méghozzá a 907-ben történt bánhidai csata ezeréves évfordulójára.

Az ismeretlen történetíró, Anonymus írása szerint ugyanis őseink 907-ben itt győzték le Szvatopluk morva nagyfejedelem hadait. Mivel a történet egy legendán alapszik, a valóság és a fikció vékony mezsgyéjén táncol. A történészek ugyan a 907-es évszámra a honfoglalás végpontjaként tekintenek, ám azt nem tudni pontosan, hogy az évszámhoz kapcsolódó csata ténylegesen hol történt.

Drive-tipp: Ha felkeressük a Turul-szobrot Tatabányán, mindenképpen nézzük meg a hozzá közeli Szelim-barlangot is, amely az egyik legismertebb hazai barlangunk egy gigantikus csarnokkal, amely hamar letaglózza a helyszínre érkezőket. A csarnok 45 méter hosszú és 18 méter magas, két óriási kerek nyílással a felszín felé. A régészeti kutatások szerint akár már 70-80 ezer évvel ezelőtt ismerhette és használhatta ezt a barlangot a neandervölgyi ősember.


AMI MÉG ÉRDEKELHET