Hótalpas túrák autós távra – 1. rész

Gyerünk ki a szabadba, télen is!

Fotó: Shutterstock

Hideg van, korán sötétedik, és legszívesebben a szoba legmelegebb sarkában gubbasztanánk? Kiváló esti program, előtte azonban nézzünk ki egy kellemesen fárasztó túrautat, okosan pakoljunk össze, és irány a havas vadon! Cikksorozatunk első részében két, közeli ausztriai helyet mutatunk be, a következő részben pedig izgalmas szlovákiai, szlovéniai és lengyelországi hótalpas desztinációkat hozunk.

A környékbeli országok nemcsak tavasztól őszig, de télen is rengeteg gyönyörű túraúttal várnak. Viszont, ha nem vagyunk eléggé ismerősek adott vidékeken, akkor érdemes rendesen felkészülni: járható-e télen a választott útvonal? Hogyan fogunk tájékozódni? Utánanéztünk-e az időjárásnak, beleértve a helyi, téli mikroklímát? Kell-e számolnunk lavinaveszéllyel? Mikor sötétedik? Szükségünk lesz-e hágóvasra? Van-e útközben bármilyen menedékház? Ha ezekre a kérdésekre immár megnyugtató válaszokat találtunk, indulhatunk is!

Mi fán terem a hótalp?

Fotó: Shutterstock

A hótalp a hideg területeken élők egyik legrégebbi segédeszköze, és bár a mai darabok nagyon high-technek néznek ki, végeredményben nem sokban különböznek ezeréves elődeiktől.

Nehéz hótalpazi?

Az első alkalommal kicsit furcsa érzés, hogy a sarkunk nincs rögzítve, hanem elemelkedik a hótalptól, de ezt pár lépés után megszokjuk. Mivel a talp jóval szélesebb a cipőnknél, az elején valószínűleg össze-összerúgjuk a jobb és bal lábunkat. Aztán hamar megtanulunk szélesebben lépni. Ha azonban az a kérdés, hogy fárasztó-e, akkor a válasz: igen. Hótalpban valóban fárasztóbb túrázni, mint sima cipőben, normál úton.

Milyen cipőt vegyek fel hozzá?

Valójában minden zárt cipő alkalmas, de persze nem árt, ha vízálló. Nem kell hozzá magashegyi túrabakancs, de jó, ha nem csúszik a talpa. Ha viszont nem szeretnénk hamar vizesek lenni, akkor a vízálló nadrág és a kamásli jó szolgálatot tehet!

Hogyan válasszak?

A hótalpak a használó súlyához és cipőméretéhez igazodnak elsősorban, illetve lehet választani szélesebb, illetve keskenyebb, továbbá fogasabb vagy kevésbé fogas változatot. Első alkalommal a legjobb, ha a kölcsönzőre/túravezetőre bízzuk a megfelelő választást.

Ausztria – MESESZÉP KILÁTÁS A RAXON

Fotó: Shutterstock

Bárhogyan bizakodunk, úgy tűnik, a hómennyiség folyamatosan csökkenni fog az elkövetkező évtizedekben. Az osztrák idegenforgalom viszont nem szeretne leállni, így a síelésen kívül egyre jobban fókuszálnak a túrázásra, kerékpározásra és egyéb mozgásformákra. Ennek köszönhetően, ha a sógoroknál szeretnénk túrázni, számos ajánlattal, kijelölt túraúttal, felkészült honlapokkal és helyi vezetőkkel várnak. Miközben az Alsó-Ausztria és Stájerország tartományok határán emelkedő Rax-hegység jó időben egyszerre túra-, kerékpáros és sziklamászó paradicsom, télen azért inkább a kirándulásé, túrasízésé és hótalpazásé a főszerep itt.

Ajánlott túránk a Rax felvonó hegyi állomásától indul, és ugyanazon az útvonalon ide is jut vissza. A lassan százéves drótkötélpályás felvonó 1547 méter magasra visz fel, hogy innen az Ottohaus menedékház és -kilátó felé vegyük az utunkat a csodálatos hegyi legelők és különleges sziklagyepek között kígyózva. A friss, tiszta levegőn kaptatva kilátás nyílik a Schneebergre is, majd az Ottohaus után a Seeweg nevű utat követjük a Neue Seehüttéig. Utóbbi onnan kapta a nevét, hogy egészen az első világháborúig egy kis tó bújt meg itt, azóta azonban kiszáradt, csupán nevével emlékeztetve a korábbi tájra. A túra nehézsége a szintemelkedés miatt közepes, az út télen is kiválóan járható, persze hótalp vagy hágóvas mindig legyen nálunk, ahogy fejlámpa is. A túra során beülhetünk melegedni és enni-inni is a hüttébe, sőt foglalhatunk szállást is akár az Ottohausban, akár a Raxalm-Berggasthofban, és akkor másnap reggel ismét nyakunkba vehetjük a hegyet.

  • Táv: 10,8 km
  • Szintemelkedés: 382 m
  • Időtartam: 5 óra
  • Mentsük el az osztrák hegyi mentők telefonszámát: 140

AUSZTRIA – PATAK MENTI ANDALGÁS

A méltán népszerű Schladming-Dachstein sírégióban kanyargó útvonal kisgyerekkel vagy egy fárasztó nap után is tökéletes választás. Egy pici faluból, Forstauból indul, és négy-öt kilométer hosszan gyönyörködhetünk a nem mindennapi, kivilágított havas erdő látványában. A világítást december 15. körül kapcsolják be, és egész télen működik, sötétedéstől 22.30-ig. A faluközponttól a kápolna felé indulunk, majd a patakmenti útra térve kb. 2 kilométer hosszan, a rohrmosi emléktábláig tart a hangulatos fényár. Itt aztán tovább is sétálhatunk még a Fallhaushofon keresztül, csak épp szükségünk lesz a fejlámpánkra, vagy visszasétálunk ugyanazon a romantikus útvonalon. Ami biztos: biztonságos, mégis életre szóló élményt jelent a kirándulás kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

  • Táv: 4-5 km
  • Szintemelkedés: 120 m
  • Időtartam: 1,5-2 óra
AMI MÉG ÉRDEKELHET