Téli Balaton, te csodás!

Ha szereted a tó környékét ősszel és télen, akkor mutatunk pár programlehetőséget.

Fotó: Shutterstock

Ha imádod a jeges-deres Balaton vagy ha még sosem voltál télen a magyar tengernél, mindenképp tegyél egy kört valamelyik szép parton!, tanösvényen!

A Káli-medence csodája

Fotó: Shutterstock

A Káli-medence télen egészen más arcát mutatja, mint ragyogó napsütésben, ráadásul még sok fán van vörösen izzó falevél, de reggel már dér is csípi a tájat. Egyszóval gyönyörű és meg kell nézned zimankóban is! Kezdd a kirándulást Kékkúton, ahol végigmehetsz a 8 km hosszú Theodora-tanösvényen. Az útvonal a Theodora Kereki forrástól indul a Kornyi-tó irányába és önmagába tér vissza – az ösvény 15 állomásból áll. A séta után pedig irány a Káli-medence egyik szuper étterme (Kővirág, Káli vendéglő, Mi a kő), majd ha feltöltöttünk energiaraktáriankat, akkor vegyük irányba a Hegyestűt, és még világosban nézzünk körül, felejthetetlen élmény lesz!

Kajakozz termálvízen!

Fotó: Shutterstock

A Balatonhoz közeli Hévízi tóban télen 22-25 fokos a víz és folyamatosan gőzölög, ez önmagában egy nagyon szép látvány, de mi lenne, ha kölcsönöznék egy csónakot vagy kajakot és eveznél egyet a Hévízi-csatornán? A tóból a csatornába folyik el a víz, tehát ott is ilyen meleg patakban lehet evezni, a gőz és a dér igazán sejtelmessé, meseszerűvé teszi a tájat. Mivel a víz mindig meleg, a legnagyobb hidegben sem fagy be a víz, tehát egész télen bármikor kipróbálhatod ezt a programot. Egyre figyelj! A vízitúrázás a csatornában engedélyköteles, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park oldalán foglalj magadnak helyet, mert a helyek korlátozott számban elérhetők. A 2-3 órás túra Hévízi-tótól az Úsztatómajori zsilipen keresztül a Kis-Balaton Látogatóközpontig tart. Ha még van benned erő, akkor a tó melletti Berki tanösvényt is végigjárhatod, amelynek hossza 2,5 km.

Tihanyból a Balaton

Fotó: Shutterstock

Ha reggel kezded a túrát, akkor menj fel a Tihanyi Bencés Apátsághoz és nézd meg a Balatont a szürke, kicsit ködös, téli valójában. A dombról annyira szép a panoráma, hogy nincs az az időjárás, amikor ne lenne érdemes onnan körbenézni. A kilátó után pedig jöhet a túra: a Lóczy Lajos gejzírösvény 18 km hosszú és az egész Tihanyi-félszigeten körbevezet. Ahogy a tanösvény nevében is benne van, a gejzírmezőt nézhetjük meg, de van az útvonalon barlang is, a tanösvény legmagasabb pontja pedig a Csúcs-hegy. A kirándulás után pedig irány a part és az Apátsági Rege cukrászda, ahol forró kávéval melegedhetünk és sütivel töltekezhetünk!

AMI MÉG ÉRDEKELHET