Kiderült, miért szinte átlátszó a világ egyik legszebb tava

Kevés ilyen tó van még a világon, ami ennyire áttetsző és vigyáznak is rá.

tahoe-tó
Fotó: Shutterstock

A zooplanktonoknak (a természet mikroszkopikus tisztítócsapata) köszönhetően a nagy, édesvizű hegyi tó olyan tiszta, hogy mindenhol átlátszó. A nyáron és télen is kedvelt kirándulóhely megér egy túrát, hiszen ilyen tiszta, természetes vizet kevés helyen lehet már látni a Földön.

A Tahoe-tó 1879 méter magasan fekszik Kalifornia és Nevada határán, 501 méteres mélységével az Amerikai Egyesült Államok második legmélyebb tava, és a legtisztább is. A 496 km2-es tó tisztasága 40 éve nagyjából ugyanolyan jó minőségű. Szinte hihetetlen, hogyan mérik a tisztaságot a tudósok: egy fehér korongot beledobnak a tóba, és azt figyelik, milyen mélységnél lesz láthatatlan. 1968-ban például a víz olyan tiszta volt, hogy 71 méteres mélységig látható volt a korong, ma már „csak" 24 méterig látszik.

Régóta a miénk

Fotó: Shutterstock

Emerald Bay, Tahoe-tó

A Tahoe-tó 2 millió évvel ezelőtt alakult ki a legutolsó jégkorszakban, és máig a bolygó legmélyebb tavai között van. Egykor a Bajkál-tó is ilyen tiszta volt, de most mérgező a vize a belejutó szennyezés miatt. A Tahoe jó minőségű vize és a környék természeti adottságai rengeteg turistát vonzanak évről évre: télen a közeli síparadicsomba érkeznek sokan, nyáron a trekkingezők, nordic walkingozók, a hegyi kerékpárosok és a kirándulók kedvelt terepe, na és persze a strandokon minden vízi sport is elérhető.

A kék álom titka

Fotó: Shutterstock

A déli Tahoe-tópart nyaralói

Az utóbbi 2 évben sokkal jobb lett a tó vizének minősége, de mi lehet ennek a oka? A Tahoe-tó tisztasága elsősorban 2022 utolsó öt hónapjában javult. A TERC (Tahoe Environmental Research Center, magyarul a Tahoe-i Környezetvédelmi Kutatóintézet) jelentése szerint ennek nagyrészt az az oka, hogy 2021 végén a vízben a mysis garnélarák populációja hirtelen lecsökkent, ez a rákféle a mikroszkopikus planktonokkal táplálkozik, de így a zooplanktonok elszaporodtak a tóban, és megtisztították a vizet. A kutatók szerint ez az állapot nagyjából egy évig fenntartható, hiszen egy éven belül rengeteget változik spontán az ökoszisztéma. Mivel a tudósok folyamatosan figyelik a víz tisztaságát, már azt is tudják, mivel lehet előidézni, hogy a zooplanktonok rendesen végezzék a dolgukat...

Megelőzik a bajt

Az amerikaiak nemcsak a természetre bízzák a víztisztaság ügyét, komoly projektek folynak, hogy a víz jó minőségű maradjon: korlátozták a vízszennyezést, az üledék, a tápanyagok és finom részecskék arányát. Figyelnek, hogy a környező utakat rendszeresen karbantartsák, szabályozzák a talajeróziót is. Ha mindenhol ennyire vigyáznának a környezetre, talán a klímaváltozás is lassítható lenne.

AMI MÉG ÉRDEKELHET