Szüreti programok várnak a hazai pincészeteknél

Menjünk ünnepléssel az őszbe!

Fotó: Unsplash

Ősszel is tartogat nekünk színes programokat a magyar vidék, a szüret idején mi mást is ajánlhatnánk, mint szüreti rendezvényeket az ország különböző borvidékein.

A Tokaji Borvidéken most kezdődik a szüreti szezon

Fotó: Unsplash

Tokaj-Hegyalja szívében, Bodrogkeresztúron és Bodrogkisfaludban minden ősszel megtartják a Mindszenthavi Mulatságot. Idén szeptember 25-26-án közös ünneplésre hívják az érdeklődőket. A kivételes tokaji mellett sajt-bor párosításokat és lekvárkülönlegességeket kóstolhatunk, lesz pezsgőkóstolás, meglátogathatjuk a Borecet Múzeumot, lesz könyvbemutató és gyerekprogram, az ünneplést pedig szüreti felvonulás koronázza meg.

Tokajban 1932 óta rendezik meg a Szüreti Napokat. Ez a borvidék legrégebbi, ma is működő rendezvénye.

Hagyományosan október első hétvégéjén ünneplik a szőlőt és a bort, idén ez október 1. és 4-e közé esik. Az aktuális járványügyi korlátozások miatt a tervek szerint kisebb, több helyszínes programokat terveztek a szervezők.

Hollókőn a pincék jelentik a szüret központját

Fotó: Facebook

Hollókő

Október második szombatján, idén tehát október 10-én, délután 1 órakor a falu fiataljai népviseletbe öltöznek és felvonulnak a faluban. Kihirdetik, hogy a szüret véget ért, a jövő év borát tehát mindenkinek biztosították. Mondókákkal, vidám falubeliekről költött versekkel adnak számot az évről. Lesz kirakodó vásár, a bor készítésének első lépéseit is megismerhetjük, láthatjuk, miként préselték a szőlőt, és a mustot is megkóstolhatjuk.

Móron és a Lamberg-kastélyban is érdemes megfordulni

Fotó: Facebook

Lamberg-kastély, Mór

Mór egyik nagy eseménye a szürethez kapcsolódó Móri Bornapok. Az október 1. és 4. között meghirdetett rendezvényen idén ugyan elmaradnak a nagyszínpadi programok, viszont lesz borutca és kirakodóvásár, a városban és a Lamberg-kastély udvarán is. Az érdeklődőket bornapi váltófutóverseny, csilletoló verseny, kiállítás-megnyitó várja, valamint eljön Badár Sándor, aki a Miért pont Alaszka? című önálló estjével szórakoztatja a közönséget.

Szigligeten utcabállal üdvözlik az új termést

Fotó: 123rf

Szigligeti vár

Szigligeten az egyik legrégebbi népi szokásokat felelevenítő rendezvény a Szüreti Vigadalom, melyet ebben az évben szeptember 26-án tartanak. A Vigadalom fénypontja az Esterházy Pincétőlinduló felvonulás. A látványos felvonuláson a hagyományokat megidéző népviseletben sétálnak át a városon a résztvevők. A menetben néptánccsoportok, kisbíró és huszárok, csikósok és maskarások is lesznek, végül utcabál zárja a programot.

Villányban a bor mellé kulináris örömöket is kínálnak

Fotó: Getty Images

Villány

A Villányi Vörösbor Fesztivál helyett ebben az évben a Villányi Vörösbor Napok várja az érdeklődőket. Az október 2. és 3-a között meghirdetett rendezvényen új borok, gasztronómiai élvezetek, szakmai programok és kézműves vásár is lesz.

„Gyere és kóstold meg Villány ízeit!" – szól a borünnep szlogenje, amelyre mi is biztatjuk az érdeklődőket.

Lesznek koncertek, gyerekprogramok, beszélgetés borászcsemetékkel és tűzzsonglőr-bemutató.

Egyedülálló természeti, építészeti, kulturális szőlészeti és borászati értékek egy helyen, Tokaj-Hegyalján:

youtu.be

Világörökségünk - a Tokaji borvidék

A rovat és az összeállítás szakmai partnere a Turisztikai Marketingkommunikációs Ügynökség.

AMI MÉG ÉRDEKELHET