5 különleges temető, ahol nem a megszokott látvány fogad minket

Temetők, amik eltérnek az általunk megszokott formától.

vidám temető

A temetők majdhogynem egyidősek az emberiséggel. A halottak eltemetése szinte mindenhol általános szokásnak számít, de a kultúrák közötti különbségek a sírkertek tekintetében is megmutatkoznak. Összegyűjtöttünk pár szokatlan temetőt, ami meglepheti azokat, akik a klasszikus elrendezéshez vannak szokva.


Függő koporsók – Sagada, Fülöp-szigetek

Fotó: Shutterstock

Függő koporsók, Sagada, Fülöp-szigetek

A Fülöp-szigeteken található Sagada régiójában a szokás szerint a halottak koporsóját sziklafalakra, illetve hegyoldalakra szokták akasztani. Az Uncharted Philippines szerint a hagyomány már több mint kétszáz éves múltra tekint vissza, a koporsók felakasztásával pedig azért fáradoznak az emberek, mert úgy vélik, hogy az elhunytak így közelebb kerülnek a mennyországhoz.

Bár mára a kereszténység is elérte a térséget, a gyakorlat máig nem kopott ki a kultúrából.

A föld alatt is találkozhatunk furcsa helyszínekkel: Nem csak barlangászoknak: 5+1 különleges föld alatti látványosság

A vidám temető – Szaplonca, Románia

Fotó: Shutterstock

A vidám temető, Szaplonca, Románia

A Románia északi határához közel található Szaploncán a temetőről sok mindent el tudunk mondani, de azt nem, hogy szomorú hangulata lenne. Míg a sírfeliratok gyakran egy személy életének a pozitív aspektusairól szólnak, Szaploncán a sírokon humoros és őszinte versek találhatók. Eredetileg Stan Ioan Pătraş feladata annyi lett volna, hogy befesse a sírhelyeket, ám ő úgy döntött, hogy inkább szórakoztató versekkel emlékezik meg az elhunytak – nem mindig tökéletes – életére.

Az egyik helyen például ez a vers olvasható a Fodors szerint:

„még egy dolog, amit nagyon szeretett,
leülni a bár asztalánál
egy másik ember felesége mellé”

A humoros versek és az őket szegélyező színes, aprólékos festmények miatt nem is meglepő, hogy boldog temetőnek hivatkoznak a területre a helyiek.

A házikós temető – Eklutna, Egyesült Államok

Fotó: John Elk / Getty Images

A házikós temető, Ekltuna, Egyesült Államok

Az Egyesült Államok apró falujában, Eklutnában található egy olyan temető, melyet sírkövek helyett pici, színes házikók díszítenek.

A babaháznak tűnő építmények az alaszkai őslakosokhoz kapcsolhatók. Az 1830-as években az őslakosok kultúrája összekeveredett a bevándorló orosz ortodox misszionáriusok hitével, az őslakosok által gyakorolt hamvasztást pedig az utóbbi vallás tiltotta. Erre válaszul születtek meg a szellemek számára kialakított házikók, melyeket azért építettek fel, hogy az eltávozó lelkeknek legyen hova menniük, hol lakniuk és ne zavarják az élőket.

A családok a temetést követően nekiállnak kifesteni a házikókat, mely során olyan színeket használnak, amik reprezentálják az adott család történetét. A hagyomány szerint viszont nem javítgatják az emberek ezeket az épületeket, mivel a helyiek abban hisznek, hogy „ami egyszer a földhöz tartozott, annak oda is kell visszatérnie”.

A sedleci osszárium – Sedlec, Csehország

Fotó: Shutterstock

A sedleci osszárium, Csehország

Prágától keletre, Csehország közepén található a világ egyik legfurcsább temetője. A római katolikus kápolnában és csontházban nem mindennapi látvány fogadja a látogatókat: az osszárium ugyanis több mint 40 ezer csontvázat tartalmaz, melyek „művészi elrendezésben” díszítik az épületet. A hátborzongató „dekoráció” története az 1400-as években kezdődött, amikor is a pestisjárvány és a huszita háborúk miatt több ezer embert temettek el ezen a területen.

A 18. században a rekonstrukciós munkálatok során arra kérték fel az építészt, hogy rendezze el a csonthalmokat, ennek a rendezésnek lett az eredménye például a csontokból álló csillár, és a koponyákkal szegélyezett boltív.

Ha ez nem lenne elég ijesztő: 5 hátborzongató hely a világon, ahol csak a kísértetek érzik jól magukat

Neptune Memorial Reef – Fort Lauderdale, Egyesült Államok

Florida allámában található a világ egyik talán legszokatlanabb temetője. A Thrillist szerint a víz alatti temetőre gyakran mauzóleumként hivatkoznak, ám a struktúrája nem teljesen hasonlít rájuk. A több mint 10 méter mélyen található temető épületei ugyanis részben cementből, részben viszont hamvasztott emberi maradványokból állnak. Emiatt az elhunyt emberek gyakorlatilag maradandó szobrokban élhetnek tovább, ráadásul az elsüllyedt épületek most a tengeri élőlényeknek adnak menedéket.

Ez egyébként nem egy kizárólag régi korokban funkcionáló temető; a tenger szerelmesei máig választhatják ezt a szokatlan lehetőséget nyughelyül.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET