Voltál már Szlovénia ékszerdobozában? A Bledi-tó okkal vonzza a tekintetet

Európa egyik legszebb helye, ahova egyszer el kell menned nyáron és egyszer télen is!

Fotó: Shutterstock

Fogadjunk, hogy láttad már annak az alpesi tónak a lenyűgöző képét, amelynek közepén egy sziget található egy kedves kis templommal! A lélegzetelállító hegyekkel körülvett kristálytiszta víz látványa függőséget okoz, és okkal vonzza a látogatókat egész évben.

A Bledi-tó a Júliai-Alpokban található, autóval körülbelül félórányira a szlovén fővárostól, Ljubljanától. A környék szépsége a világ minden tájáról vonzza a látogatókat, amelynek legfotogénebb és egyben legszebb része a tó közepén elhelyezkedő kis sziget, melyet hajóval, úszva és SUP-olva is meg lehet közelíteni.

A templomhoz 99 lépcsőn át vezet az út.

Fotó: Shutterstock

A Bledi-tó télen

Miután elérted a szigetet, látogass el a Mária Mennybemenetele templomba, kongasd meg a kívánságharangot, és mássz fel az óratoronyba! A 17. századból származó kis barokk templom különböző legendákat rejt. Az egyik legismertebb legenda szerint annak, aki tisztelete jeléül megkongatja a harangot Szűz Mária előtt, egy kívánsága teljesülni fog. A másik legenda szerint pedig az ősi szláv istennő, Živa temploma is ezen a helyen állt.

Fotó: Shutterstock

Bledi kastély

A sziget után érdemes felmenni a Bledi kastélyba is, amely a város egyik legnépszerűbb látnivalója. A tó feletti sziklára épült erődítmény Szlovénia legrégebbi kastélya, többnyire reneszánsz stílusú, legrégebbi része pedig a római torony. Innen a magasból gyönyörű kilátás nyílik a tóra és Bled városára. A kastélyban különböző helyiségek találhatók telis-tele információkkal a környék történetéről és jelentőségéről, gasztronómiájáról pedig érdemes a séta után személyesen, csodás panoráma társaságában benyomásokat szerezni.

A várlátogatás után megéri legalább egyszer körbesétálni a tavat és ejtőzni egyet a partján, melynek bizonyos kijelölt szakaszain a strandolás is megengedett. A természet szerelmeseinek érdemes innen elkirándulniuk Ojstricába, ahonnan a Bledi-tó leghíresebb kilátása nyílik, amelyet napkeltekor láthatunk teljes pompájában.

AMI MÉG ÉRDEKELHET