A színes házikókkal teli görög sziget, ahol Európa egyik legszebb települése rejtőzik

Rodosz szomszédságában kell keresni.

​Szími, Görögország
Shutterstock

A török partokhoz közeli Szími a klasszikus „csendes" úti célok között szerepel: a hegyekkel, dombokkal tűzdelt szigeten csupán pár település rendezkedett be, mára pedig főleg a kirándulni vágyó turisták látogatják.


A görög mitológiában Szími jelentős szereppel bírt, ugyanis a szigetet tartották a khariszok, azaz a kreativitás, a báj és a termékenység istennőinek szülőhazájaként. A szerelem védőiként számontartott három grácia általában Aphroditét, Apollónt és Dionüszoszt kísérte, de őket tartották a művészet mestereinek is.

A helyiek a történelem során főleg hajóépítéssel és szivacshalászattal foglalkoztak. A sziget sokáig a máltai lovagrend fennhatósága alá tartozott, majd a 16. században a törökök számára is fontossá vált: I. Szulejmán oszmán szultán például különböző kiváltságokat biztosított a lakosoknak tengeri szivacsokért, valamint az általuk épített hajókért cserébe.

Ha valamelyik görög szigetre terveznéd a nyaralást: 5 tanács görögországi nyaraláshoz, ha kis szigetre mész

Shutterstock

Szími, Görögország

Ennek köszönhetően Szími a 19. századra felvirágzott, ám a források elapadásával, illetve a gőzhajók elterjedésével a 20. század elejére hanyatlásnak indult:

a lakosság nagy része idővel kivándorolt, jelenleg legtöbbjük a sziget északi részén él

Érdekesség, hogy Szími csak 1948-ban került Görögországhoz, ezt megelőzően, 1912-től Olaszországhoz tartozott – minden bizonnyal ennek köszönhetők a jellegzetes színes házak is.

És azt tudtad hogy, Tényleg megépül a világ leghosszabb függőhídja Szicília és az olasz szárazföld között?

A lakosság túlnyomó része a fő a szintén Szími névre keresztelt településen él a sziget északi részén, amit sokan Európa egyik legszebb kisvárosának tartanak jellegzetes, színes háziókinak köszönhetően.

Az egyik legismertebb helyszínnek Jialosz (Gialos) hegyekkel körülölelt kikötője számít, a partok itt tele vannak éttermekkel, bárokkal és különböző boltokkal is. Ezen a környéken található az óvárosnak mondható Chorio-negyed is, melyhez a kikötőből több mint 350 lépcsőfok vezet. Erre helyezkedik el a 15. században épült vár, valamint a helyi archeológiai múzeum is.

Érdemes felkészülni: Extra adóval kell számolniuk a Görögországban nyaralóknak

A szigeten több templom is található, ám a legjelentősebbnek a déli oldalon, Panormitisz települését díszítő Szent Miklós kolostor számít, ami népszerű célpontnak számít a zarándokok között is. Ez egyébként pár tucat szerzetesnek az otthonaként szolgál.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

From Your Site Articles
AMI MÉG ÉRDEKELHET