Bőséghozó újévi lencsesaláta

Babonások és nem babonások is kipróbálhatják...

lencsesaláta
Fotó: 123rf

Szilveszter éjszakájához és az új év első napjához számtalan babona köthető, talán a legismertebb mind közül a lencsefogyasztás: a népi hiedelem szerint azért kell újév napján lencsét enni, hogy az eljövendő év sikerekben és anyagi javakban gazdag legyen. Minden egyes apró lencse a pénzt szimbolizálja, azaz minél többet fogyasztunk belőle, annál szerencsésebbek és gazdagabbak leszünk. Nos, ha ebből a lencsesalátából falatozunk, amikor 2021 beköszönt, nemcsak a gazdagságunkat alapozzuk meg, hanem a karcsú vonalainkat is, ugyanis egy igazán egészséges fogásról van szó.

Hozzávalók:

  • 150 g lencse
  • 1 babérlevél
  • 1 kaliforniai paprika (piros)
  • fél kígyóuborka
  • 1 nagy marék koktélparadicsom
  • 2 szál újhagyma
  • fél citrom leve
  • 1 ek. olívaolaj
  • néhány friss bazsalikomlevél
  • só, bors

Elkészítés:

Fotó: 123rf

1. A kiválogatott lencsét előző este hideg vízbe áztatjuk. Másnap a babérlevéllel kevés sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, majd kihűtjük.
2. Amíg a lencse hűl, előkészítjük a többi hozzávalót: a paprikát kisebb kockákra vágjuk, az uborkát meghámozzuk, felszeleteljük, a szeleteket pedig félbe vágjuk. A paradicsomot negyedeljük, az újhagymát vékonyan felkarikázzuk, a bazsalikomot pedig nagyobb darabokra tépkedjük.
3. Az összes hozzávalót egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a citromlevet és az olívaolajat, sóval, borssal ízesítjük, és összekeverjük. Kisebb tálkákba adagolva tálaljuk.

Az év végi családi vagy baráti összejövetelek idén nem olyanok, mint megszokhattuk eddig, nem is biztos, hogy jut időnk főzni, de az is megoldás, ha megrendeled a menüt vagy a partifalatokat. Amennyiben rendelsz, neked kényelmesebb lesz az ünnep, a vendéglátóhelyeknek pedig segítesz átvészelni ezt a nehéz időszakot.

(X)

AMI MÉG ÉRDEKELHET