6 elképesztő híd a világról, ahol a pazar kilátástól tátva marad a szánk

Nem csak átkelésre jók.

A hidakra sokszor csak úgy tekintünk, mint a mindennapi közlekedéshez elengedhetetlen építményekre, ám mára már rengeteg átjáró önmagában is egy turisztikai látványosságnak számít. Mutatunk hat olyan mesterművet, aminél életre szóló látvány tárulkozik a látogatók szemei elé.


Bastei-híd, Németország

Fotó: Shutterstock

Németországban, pontosan Szászország déli részén húzódik a Bastei-hídnak otthont adó sziklaformáció. A környező sziklákat egymillió év viszontagságai formálták, a nagyjából 300 méteres magasságon húzódó híd a tetejükön fekszik. A sziklák régebben a Neurathen-kastély védelmét szolgálták, ám mára a térség a kirándulók és túrázók – na meg a turisták – közkedvelt célpontjává vált.

A hidat először 1824-ben húzták fel ide, melynek faszerkezetét 1851-ben cserélték le a ma is látható, homokkőből készült verzióra.

Sidi M’Cid-híd, Algéria

Fotó: Prisma by Dukas / Getty

Kaszentína városában található Afrika egyik legszebb hídja, az 1901-ben épült Sidi M’Cid-híd. A Rhumel-folyó völgyén fekvő városon összesen négy híd ível át, de a Sidi M’Cid kitűnik közülük, ugyanis a 175 méter magas átjáró saját kategóriájában egészen 1929-ig a világ legmagasabbjának számított. A tervezésért a francia mérnök, Ferdinand Arnodin felelős.

A természet is tud rekordokra: Legnagyobb, leghosszabb: 7 természeti „leg”, ami rekordot állított

Aranyhíd, Vietnám

Fotó: Shutterstock

A kezeket formáló vietnámi Aranyhídat még 2018-ban adták át, azóta pedig évről évre fotósok és turisták sokaságát vonzza magához. A 150 méter hosszú híd ívekben fut végig a két óriási sziklakezeket imitáló szerkezeteken. A két kéz isten kezeit hivatott szimbolizálni, nevét pedig az átjáró aranyszínű korlátjairól kapta.

Pulau Langkawi Skybridge, Malajzia

Fotó: Shutterstock

Malajzia egyik apró északi szigetén, Langkawin kanyarog az elképesztő trópusi látványt ígérő Skybridge. A 660 méter magasan húzódó gyaloghidat még a kétezres évek elején adták át. Azóta a járólapokat üvegre cserélték, valamint beüzemelték a SkyGlide néven futó liftet is. A híd a Mat Cincang-hegy környékén található, melyet az UNESCO az örökség részét képező geoparkként tart számon. A térséget számos túraútvonal és kirándulóhely keresztezi, ám az nem árt, ha van némi tapasztalatuk az utazóknak.

Pályaudvarok között is vannak remekművek: Európa 6 legextrább vasútállomása, ahol még várakozni sem borzasztó

Zhangjiajie-híd, Kína

Fotó: Shutterstock

Kína déli részén, az Avatár-filmeket inspiráló Zhangjiajie Nemzeti Park területén belül nyújtózik bele a tájba az üvegpadlós Zhangjiajie-híd. Az átjárót már eredetileg turisztikai céllal húzták fel, ami az óriási sziklákkal teli kanyont elnézve ez nem is meglepő. Bár a tériszonyosoknak így sem biztos, hogy a legjobb választás, a szerkezet építésekor a tervezők minden részletre odafigyeltek.

Puente Nuevo, Spanyolország 

A Spanyolország déli részén található Ronda városát kettészelő Puente Nuevo. A híd felépítése sajnos nem volt balesetmentes, ám az 1793-ban felépített átjáró ma már teljesen biztonságos. Érdekessége, hogy a fő ív felett két szoba is megtalálható, amiket a történelem során többször börtönként használtak, a szóbeszéd szerint ráadásul a spanyol polgárháború ideje alatt kínzókamraként funkcionáltak.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET