Pazar helyek, ahol még fizetnek is azért, hogy odaköltözzünk

Mi motivál: tengerpart, tisztább levegő, a szép helyek vagy a jobb megélhetés? És mi van, ha mindegyik adott?

Fotó: Getty Images

Ne pakoljunk be rögtön, előbb válasszuk ki azt a klassz helyet, ahol valóban jól be tudnánk illeszkedni – legalább egy kis időre vagy többre.

.

Rengeteg amerikai város várja a letelepülni vágyókat, de ennél egzotikusabb helyek is szívesen veszik az új lakókat, munkavállalókat. A koronavírus idén sok emberből hozta elő a vágyat, hogy szeretne természetközeli városban élni, vagy csupán valóra váltani egy régi álmot és világot látni, kipróbálni, milyen, egy teljesen más kultúrát megismerni, beilleszkedni egy addig távoli nép életébe. Akik kicsiben gondolkodnak, azok „csupán" a nagyvárosból költöznek ki az agglomerációba, hogy a szűkös, belvárosi lakás helyett kertes házban éljenek tovább. Azoknak, akik viszont távolabbra is merészkednének, megmutatjuk, hol látják őket igazán tárt karokkal, olyannyira, hogy még anyagi támogatásra is számíthatnak. Mielőtt azonban elkezdenénk csomagolni, érdemes utánajárni, hol, milyen engedélyekre van szükség a letelepedésre. Nézzünk utána, kell-e vízum vagy bármilyen hivatalos dokumentum ahhoz, hogy hosszú távon munkát vállaljunk egy másik országban!

Topeka, Kansas, USA

Fotó: Unsplash

Topeka, Kansas

Az állam 10 ezer dollárt fizet azoknak, akik Shawnee megyében bejegyzett cégnél dolgoznak, akár távmunkában is. Tehát nem kell odaköltözni az észak-amerikai városba hozzá, de az itt ingatlant vásárló vagy tartósan bérlő letelepedőknek is számos kedvezményt nyújt a városvezetés.

Szicília, Olaszország

Fotó: Instagram

Sambuca di Sicilia, Szicília

Olaszország hivatalosan is egyik legszebb városa Sambuca di Sicilia, amely Palermótól nem messze ékeskedik a szigeten. A 6000 fős lakosú városban már szinte csak idősek laknak, így az önkormányzat elképesztően olcsó ingatlanokkal akarja vonzóvá tenni, szinte fillérekért juthatunk lakáshoz errefelé. Feltétel, hogy letétbe kell helyeznünk 5000 eurót, hogy majd 3 éven belül felújítjuk új tulajdonunkat, és csak akkor kapjuk vissza a letétet, ha felújítás után beköltöztünk a lakásba vagy házba. Azért van egy kis csavar a sztoriban, hiszen ezek olyan régi épületek, hogy szinte annyiba kerül a felújítás, mintha vennénk egy jó állapotú lakást máshol Olaszországban.

Alaszka, USA

Fotó: Unsplash

Alaszka

Bár szép, de nem túl barátságos terület az Egyesült Államok legészakibb állama, amely Kanadával határos, az államokkal viszont nem. Mégsem nem ez teszi zorddá, hanem a nagy távolságok és az elviselhetetlen hideg. Talán ezért sem laknak 700 ezernél többen ezen a hatalmas területen. Az amerikai kormány már a 70-es évek óta igyekszik vonzóbbá tenni az államot, most évi 1250 dolláros támogatással akarják oda csábítani az embereket.

Ponga, Spanyolország

Fotó: Getty Images

Ponga, Spanyolország

Ponga, a több ezer éves, bronzkori hegyi település lakossága a 600 főt sem éri el, pár éve még 900-an lakták, éppen ezért az oda költöző fiataloknak az önkormányzat 3000 eurós kezdő segélyt ad, családalapításkor esetén pedig ugyanekkora összeget ajándékoznak az első gyerek megszületésekor. A környék egyébként csodálatos, a városnak saját arborétuma is van.

Santiago, Chile

Fotó: Unsplash

Santiago, Chile

Chile kormánya 10 éve vezette be a kezdő vállalkozások támogatását: 40 000 dollárt adnak azoknak a cégtulajdonosoknak, akik itt indítják be a vállalkozásukat és ez is a székhelyük. Ezzel a lépéssel akarták Santiago gazdaságát fellendíteni. Kétféle üzlet pályázhat, vagy nőnek kell alapítani és vezetni a céget, vagy 3 évesnél fiatalabb céget kell oda telepíteni. Azok, akik enyerik ezt a pályázatot, egy évig kapnak munkavállalási vízumot és egyéb infrastrukturális támogatásokat is.

Saskatchewan, Kanada

Fotó: 123rf

Saskatoon, Saskatchewan, Kanada

Kanada hetedik legnagyobb tartományában kicsit több mint 1 millióan élnek, azaz területe ellenére nagyon kevesen telepednek itt le. Hogy mi teszi vonzóvá? A fiatalok számára az, hogy nagyjából visszakapják az egyetemi tandíjukat, ha minimum egy évig ebben a tartományban élnek az egyetem elvégzése után, ugyanis 20 ezer kanadai dollárral kezdheti el építeni az egzisztenciáját az, aki mondjuk a hideg, de modern Reginába vagy a Saskatoonba költözik.

AMI MÉG ÉRDEKELHET