Korlátozzák a látogatószámot hazánk egyik legismertebb barlangjánál

Ideiglenesen.

A tatabányai Szelim-barlang turistaforgalmát az elkövetkező hetekben csak korlátozott számú turista látogathatja majd meg, mivel a környéken filmet fognak forgatni, illetve balesetvédelmi munkálatokat is folytatnak.


Magyarország egyik legismertebb sziklaképződményénél, a tatabányai Szelim-barlangot 2024. április 26. és május 10. között nem, vagy csak korlátozott számban látogathatják majd meg az utazók – tájékoztatta követőit a Duna-Ipoly Nemzeti Park egy Facebook-bejegyzésben.

Kiemelték, hogy a barlangot leszámítva a Turul-emlékmű, a Turul tanösvény, a Természeti tanösvény, a Szédítő-szikla és környéke ebben az időszakban is szabadon látogatható marad.

A közel 300 méter magasan elhelyezkedő Szelim-barlang területe jelentős régészeti és őslénytani lelőhelynek számít. A fokozott védettségi státuszú képződmény egy igazi különlegességnek számít, szájának látképe pedig szorosan összekapcsolódik a Tatabánya fölé magasodó Turul szobor látványával, mellyel a Turul tanösvény kött össze– fejti ki a Sokszínű Vidék.

Ez is érdekelhet! 8 gyerekbarát május 1-jei program Budapesten és környékén, ahol garantált a móka

Bár elhelyezkedése és jellege alapján tipikusan alkalmas ősemberi hajléknak, a 20. század eleji, barlangokat érintő ásatási láz mégis sokáig elkerülte ezt a helyet. Csak a 30-as években került rá sor, amikor Kessler Hubert próbaásatásának sikere után több évig tartó, rendszeres ásatásra került sor – olvasható a nemzeti park leírásában.

A feltárások során mintegy 12 méteres magasságban tornyosul üledékréteget vizsgáltak át és távolítottak el üregéből, a legmélyebb rétegekben pedig csontmaradványokat és kőeszközöket is találtak a kutatók.

Ez arra engedett következtetni, hogy a barlangot már 70-80 ezer évvel ezelőtt is használták a neandervölgyiek.

A barlangot egyébként több legenda is övezi, melyeknek minden bizonnyal köze van az itt talált emberi csontokhoz. A legismertebb monda szerint a török időkben a környéken található hét falu népe itt rejtőzött el a fosztogató seregek elől. A törökök egyszer azonban kiszúrtak egy, a patakhoz lesurranó nőt, aki ivóvízért indult gyermeke számára.

Máshol is láthatunk szépségeket: 5 kivételes természeti látnivaló Magyarországon egy tavaszi felfedezéshez

A törökök a nőt követve eljutottak a barlangban rejtőző emberekhez, ám az eltorlaszolt ajtón nem sikerült átjutniuk. Ezért végül áttörték a barlang mennyezetét, és „kénkővel vegyített szalmafüsttel” fullasztották meg a bent élő embereket.

A nemzeti park kiemeli, hogy bár a monda a török időkre vezeti vissza a csontok korát, a régészeti kutatások szerint azok inkább a tatárjárás idejéről származnak.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET