Videó: vízilóbébi született a Szegedi Vadasparkban

Napi aranyos.

víziló

Miután a Szegedi Vadaspark csatlakozott az európai fajmentő tenyészprogramhoz, 2008-ban két törpe vízilovat párosítottak az állatkert munkatársai. Tigi és Chippo szerelmének idén érkezett meg az negyedik gyümölcse, az újszülött csemetének most nevet keresnek.


Örömhírről számolt be a Szegedi Vadaspark, ugyanis a 2008-ban párosított törpe vízilovak április elején immáron negyedik alkalommal ajándékozták meg az állatkertet egy borjúval.

Úgy tűnik, Tigi már elég gyakorlatot szerzett az anyaságban, hiszen a vízilóház biztonságából minden gond nélkül segíti a kicsit a növekedésben. Az állatok nyugalmának érdekében eleinte csak Chippot engedték ki a látogatókhoz, de ahogy telik az idő, a látogatóknak a csemetét is lehetőségük lesz megfigyelni a vízilóház ablakán keresztül.

A törpe víziló főleg yugat-Afrika trópusi esőerdeiben és mocsaraiban él, és kevésbé kötődik a vízhez, mint nagyméretű rokona, a nílusi víziló. Éppen ezért veszély esetén is inkább a sűrű bozótot választja menedékként. További különbség, hogy a kisebbik vízilófaj jóval introvertáltabb is; az állatkertben emiatt el is szokták különíteni a hímet a nősténytől és a borjútól.

A törpe vízilovat leginkább az élőhelyének pusztulása és az orvvadászat veszélyezteti, olyannyira, hogy jelenleg csupán 2000-2500 példány él az egész Földön.

A tenyészprogramoknak köszönhetően az állatkertekben szerencsére stabil a helyeztük; Európában nagyjából 125 egyed él különböző állatkertekben, vadasparkokban.

Tinára boldog évek várnak: Nyugdíjba vonult Tina, Magyarország legidősebb rendőrkutyája

Szegeden már évek óta hagyománynak számít, hogy törpe víziló születése esetén pályázatot hirdetnek azért, hogy közösen sikerüljön megtalálni a legmegfelelőbb nevet.

Most is várnak ötleteket, melyeket az info@zoo.szeged.hu e-mail címre van lehetőségünk elküldeni április 23-ig.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazin néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET