Miért van szükség szelfipontokra a nemzeti parkokban?

Sok kellemetlenségtől kímélik meg a turistákat és a környezetet is ezek a fényképes spotok.

Fotó: Shutterstock

Sajnos a kirándulók magukra és a természeti kincsekre is egyre veszélyesebbek lettek, ezért már több, mint száz szelfiállomást építettek a látogatóknak.

2021-ben kimondottan nagyot ugrott a szabadidős tevékenységek iránti kereslet: egyre többen mentek erdős, tanösvényes kirándulásokra, Amerikában pedig a nemzeti parkokat özönlötték el az emberek. Ez a tendencia pedig a koronavírus fennmaradásának, terjedésének köszönhetően 2022-ben sem hagyott alább. Az ország legnépszerűbb parkjai közül több is látogatottsági rekordot döntött – a Yellowstone és a Grand Teton 19 ezerrel több látogatót fogadott, mint a korábbi években –, és a kirándulók igyekeztek minél előnyösebb szelfiket készíteni magukról a közösségi oldalakra. Sokukat még azt sem érdekelte, hogy egy szép helyre, akár fél órát is kellett várni, vagy, hogy egymás hegyén hátán próbálják megörökíteni a tökéletes pillanatot. Ha ez a látogatókat nem is, a nemzeti parkok üzemeltetőit annál inkább zavarta. 2018-ban például a Grand Teton Nemzeti Park dolgozói arra kérték a turistákat, hogy kerüljék a fényképek földrajzi címkézését, hogy megakadályozzák a helyi ösvények túlzsúfoltságát – írta a The Guardian. Az Utah állambeli Arches Nemzeti Parknak és a Zion Nemzeti Parknak is be kellett zárnia ideiglenesen tavaly nyáron, mivel olyan tömegek rohanták meg a helyeket, hogy az már veszélyes volt a természeti kincsekre nézve. Több másik park pedig foglalási rendszerhez folyamodott, vagy egyszerűen korlátozta a látogatók számát.

Tragédiák sorozata

Innen már csak egy lépés volt a szelfiállomások felállítása, amivel nem csupán a zsúfoltságot hivatottak enyhíteni, hanem azt remélik, ezzel a halálos balesetek számát is csökkenthetik.

2020-ban egy 59 éves nő a családjával kirándult a Grand Canyonban, majd egyszer csak letért a kijelölt útról, hogy fotókat készítsen magáról egy szikla szélén. A nő sajnos megcsúszott és a mélybe zuhant, holttestét csak másnap tudták felhozni a 30 méteres mélységből. Ő volt a második ember, aki így lelte halálát a Grand Canyonban, miután hosszú szünet után megnyitották az első, nagy koronavírus hullám után 2020 nyarán. Hetekkel azelőtt egy 49 éves, kaliforniai nő zuhant le a déli Kaibab-ösvényen, aki szintén egy szelfit szeretett volna készíteni a perem szélén.

Olcsó, de menő is?

Azóta több, mint 100 szelfiállomás került ki szerte a parkokban, amelyek kevés karbantartás igényelnek, és a dolgozók szerint hamar megszokják majd a vendégek. „Ezek az állomások nagyon olcsóak, a táblák mindössze 30 dollárba, míg a fa további 60 dollárba került” – nyilatkozta Tom Helton, az iowai projekt felelőse a The Guardiannek, aki szerint egy idő után ezek ugyanolyan menő pontokká válhatnak, mint a meredek szikla szélén szelfizés.

Szöveg: Sinkó Edit


AMI MÉG ÉRDEKELHET