Foodie-k paradicsoma: 5 szedd magad hely

Jobb érzés azt enni és főzni, amit te válogattál, nem igaz?

barack szedd magad
Fotó: Shutterstock

Ma már egy kirándulással is felér, ha egy délelőttöt egy gyümölcsös kertben töltesz a forró város helyett, nem igaz? Ha szereted a hazai gyümölcsöket és zöldségeket, akkor nézd ki a legközelebbi barack- vagy málna "szedd magad" helyet, kapd fel a kosaradat, és indulás!

Mielőtt elindulsz szedni...

Nem elég, ha megnézed az időjárást és a GPS-en beállítod az útvonalat! Nézd meg, hogy éppen azon a napon is nyitva van-e a szedd magad kert és van-e elég termés. Előfordul ugyanis, hogy pár napra bezárják a kerteket, hogy legyen idejük érni a gyümölcsöknek, zöldségeknek. Mivel az idei nyárra is jellemző az igen szélsőséges időjárás, lehet akár bokáig érő sár vagy épp szárazság is a kertben, ahova készülsz, mely változatosság az árakra is igaz: akár egy héten belül is lehetnek különbségek és akciók, így érdemes résen lenni.

Indulás előtt mindenképp készülj az erős napsugárzásra és melegre, vigyél magaddal kalapot, napvédőkrémet, napszemüveget, megfelelő ruházatot és persze sok-sok folyadékot! Gyümölcsszedés közben talán fel sem tűnik majd, milyen sokat tartózkodsz a napon, ezért légy tudatos a hidratálásban és a napvédelemben is!

Mit szedj és hol?

Fotó: Shutterstock

Páty és Zsámbék között – Tök jó gyümölcs Tökön

A gyümölcsös Páty és Zsámbék között található, a Tök-Újmajor út legvégén lévő hűtőháznál. A kert honlapján megtalálsz minden információt a szedd magad akciókról. A vállalkozás egyébként frissen préselt gyümölcsleveket is forgalmaz.

A szobi Nagy családi gazdaság

Most éppen őszibarack és sárgabarack szedhető, és lesz egy kevés alma is (az alma elfagyási aránya idén sajnos 90%), de mindig nézd meg az aktuális szedd magad infókat a weboldalukon.

Kecskeméti Bács Zöldért Zrt.

A Bács-Kiskun vármegyei gyümölcsösben éppen zajlik a szedd magad akció, a weboldalon fel is ugrik egy ablak egy telefonszámmal, amit mindenképp hívj fel, mielőtt útra kelnél. A Zöldértnél van kajszibarack, meggy, dinnye és lesz szilva is.

Nógrádi Aranymálna

Magyarország egyik legnagyobb bogyós gyümölcstermelő vidéke ez, ahol 5 hektáron rengeteg málna és szeder várja majd, hogy leszedd. Indulás előtt itt is érdeklődj a cég oldalán, hogy mikor lehet menni szüretelni. A Nógrádi Aranymálna egészen pontosan Nézsa külterületén található Keszeg és Vác irányában.

Sárgabarack a Velencei-tónál

Ha a Velencei-tónál nyaralsz vagy a Balaton felé tartasz, érdemes beugrani a gárdonyi Borbás kert barackosába. Kövesd a termelő Facebook-oldalát, hogy naprakész legyél a friss szüreti infókkal!

Ha pedig inkább zöldségeket szeretnél szedni, akkor a Szedd le magad! oldalon a zöldségek menüpont alatt rákereshetsz, hol lehet paradicsomot, paprikát és spárgát gyűjteni. Sőt, az oldalon összeszedték a virágszüreti helyeket és a gyümölcsökre szűrve rengeteg gyümölcsös kert közül is válogathatsz!

AMI MÉG ÉRDEKELHET