Szaúd-Arábia sípályát épít a sivatag közepére, de talán ez a legkevesebb

A projekt bőven túlmutat az elsőre furcsán hangzó síközponton.

NEOM sípálya

Ha Szaúd-Arábiára gondolunk, általában nem a havas tájak jutnak eszünkbe. Az elképzeléseket most viszont felülírja az ország, ugyanis Szaúd-Arábia 461 milliárd euróból tervezi felépíteni a „jövő városát”, azaz a Neom nevű futurisztikus megapoliszt.


A Neom-projektet az ország északnyugati részén, az izraeli határtól nem olyan messze tervezik megvalósítani. A 26 500 négyzetkilométert kitöltő projekt részét képezi a Trojena névre keresztelt síparadicsom is, ahol a pályák mellett valós, illetve virtuális építészeti remekek és egy mesterséges tó is helyet fog kapni.

Szaúd-Arábia lejtőin lecsúszni elsőnek nevetségesnek hangozhat, ám Clark Williams, a Neom marketing- és kommunikációs vezetője szerint ez könnyebb, mint gondolnánk.

„Az emberek elsőre elgondolkoznak: várjunk csak, Szaúd-Arábiában van hó?” – mondta Williams az Euronews-nak.

„Az igazság az, hogy nekünk csupán -3 Celsius-fokra van szükségünk ahhoz, hogy a Neomban havat hozzunk létre. Ezt pedig az év három hónapjában meg is tudjuk csinálni” – tette hozzá.

A közeli hegyekben általában télen 0 Celsius-fok alá süllyed a hőmérséklet, a fenntarthatóságra fókuszálva a jövő városa pedig minimalizálnná a vízhasználatot, és maximalizálná a víz újrafelhasználását.

„A hógyártás során a lehető legtöbb fenntartható forrást fogjuk hasznosítani, legyen szó napelemekről vagy szélturbinákról. Emellett a sótalanító üzemünkből származó vizet is használni fogjuk, valamint igyekszünk a hóolvadásból is kinyerni a lehető legtöbb vizet”

– magyarázta el Williams.

A vizet visszaforgatnák a rendszerébe, mely az üdülőhely lejtőihez használt műhavat termelné ki.

Európa jó szezonnak néz elébe: Úgy beindult a hóesés, hogy több síközpont már most kinyitott

Nem csupán síparadicsom

'What is NEOM', you ask? Here's EVERYTHING you need to know. #WhatisNEOM #NEOM.

This is NEOM

Míg a látogatók télen a 36 kilométeres trojenai sípályákon tudnának síelni, addig az év többi részében az emberek körbesétálhatnák a mesterséges tavat, ahol többféle vízisportot is kipróbálhatnának, de a tervek szerint a hegyi kerékpárosok is jól fogják érezni magukat.

Ráadásul nyáron az embereknek lehetőségük nyílik lehűlni Trojenában, ahol az átlaghőmérséklet 10 Celsius-fokkal alacsonyabb, mint a szaúdi városokban.

Mi várható a síparadicsomtól?

Wake up to breathtaking views of nature, unleash your adventurous side on the ski slopes, wind down at the world-class wellness ...

This is TROJENA - The Mountains of NEOM

„A koncepció az, hogy megfogunk mindent, ami egy klasszikus hegyi faluban található, és belerakjuk ezeket egy épületbe” – mondta Williams.

Elmondása szerint nemcsak éttermeket és luxus wellness-központokat fog magába foglalni Trojena, de hoteleket is – melyek a számítások szerint 2026-2027 környékén fogják megnyitni kapuikat.

Jelenleg a projekt még a kezdő fázisokban van (a munkások már ott laknak), de Trojenát nem kizárólagosan egy turistaparadicsomnak tervezik: az úti cél nagyjából hétezer ember számára szolgálhat majd lakóhelyként.

Az utazások is megváltoznak, a számítások szerint ezek lesznek a központban: 6 utazási trend, ami meghatározhatja a 2024-es turizmust

Mit lehet tudni a Trojenáról?

Giphy

Trojena egyébként csupán egyike a Neom négy fő részének. A tervek szerint a projekthez tartozik majd a Vörös-tengeren található Sindalah luxusszigete, az OXAGON futurisztikus metropolisza, illetve a THE LINE 170 kilométer hosszú városa is, mely várhatóan 9 millió embernek fog tudni otthont adni.

„A Neom az egyike azoknak a megaprojekteknek, melyet a szaúdi herceg 2030-ra vonatkozó víziójának részeként jelentettek be. Körülbelül akkora lesz, mint Belgium, és 2030-ra nagyjából 3,5 millió turistát fog tudni fogadni” – mondta Niall Gibbons, a Neom turisztikai vezetője.

Hallottál már róla? Az alig ismert üzbég település, ami egykor a Selyemút fontos állomása volt

TROJENA – Journey To New Heights

Introducing TROJENA – a unique travel destination in the ⛰mountains of NEOM. Journey To New Heights. #TROJENA #NEOM.

TROJENA – Journey To New Heights

A kezdetekben a Neom a helyi turizmusra fog építeni, később pedig a nemzetközi látogatókra is kiterjeszti a figyelmet. Gibbons szerint például 2030-ra az emberek nagyjából 60 százaléka külföldről fog érkezni.

A hangsúly továbbra is a fenntarthatóságon fog maradni, a tervek szerint az úti cél 100 százalékban tiszta energiával fog működni, és területének mintegy 95 százalékát a természet fogja „birtokolni”.

Gibbons elmondása szerint már elkezdődtek az újratelepítési projektek: a vadon élő oryxokat és struccokat visszatelepítették a sivatagba, idén pedig elvileg meg is születtek az első kicsinyek.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET