Szarvasbőgés = vadveszély az utakon!

Mit tehetsz, ha kirándulás közben vagy autóúton felajzott szarvasbikával találod szembe magad?

Fotó: Unsplash

Akár november végéig is eltarthat a szarvasbőgés, ami a szarvasok párzási idejét is jelenti. Ilyenkor a vadak sokkal élénkebbek és kiszámíthatatlanabbak, mint máskor, ezért az erdőben és az erdei autóutakon is fokozottan kell figyelnünk. De mit tegyünk, ha szemtől szembe kerülünk?

Attól függően, hogy milyen a terep és az időjárás, augusztus végén elkezdődik az erdei koncert és ezzel a vadak vándorlása is. Az időjárástól függően először az ország déli és nyugati részein kezdődik a szarvasbőgés, először Baranya, Somogy, Zala, Vas és Győr-Moson-Sopron megyében hallatják a bikák a hangjukat, és folyamatosan észak, észak-keleti irányba haladva általában a zempléni tájegység gímszarvasai zárják a sort.

Bőgési időszakban a szarvasok izgatottabbak, aktívabbak, veszélyérzetük csökken, ezért sokszor semmivel sem törődve rohannak ki az autóútra. Ezt észben tartva, fokozott figyelemmel érdemes tehát közlekednünk a fenti időszakban, különösen az egyébként is vadveszéllyel fenyegető szakaszokon.

A gímszarvasok késő délutántól kora délelőttig különösen felajzottak.

Minél hidegebb az idő, annál intenzívebb a koncert, csúcsidőszakban, a fő bőgési időben a szarvasok egész nap mozgásban vannak. Sokan azt gondolják, csak este vagy a naplemente időszakában kell nagyon figyelni az utakon, pedig az állatok egész nap vándorolnak, így bármely napszakban elénk ugorhat egy példány, vagy akár kettő is egymás után. Ha az erdőben sétálva találkozunk felajzott bikákkal, használhatunk vadsípot vagy vadriasztót, amelyekkel elijeszthetjük a szarvast.

Így kerüld el a vadbalesetet autóval!

Fotó: Unplash

  • Mindig figyeld a vadveszélyt jelző táblákat, és ne csak azt! Az út környezetét is érdemes pásztázni, és ha látsz néhány szarvast pár száz méterre, akkor szinte biztos lehetsz benne, hogy a közeledben is van egy-két példány.
  • Ilyenkor autózzunk az út közepén (persze, ha lehetséges), mert így könnyebben és hamarabb észrevesszük a fák közül kiugró állatot, és valamivel több időnk van reagálni is.
  • Akármilyen körültekintően vezetünk, néha elkerülhetetlen a veszélyes találkozás, de mit kell tenni, ha féktávon belül áll meg a szarvas? Ha elkerülhetetlen az ütközés, akkor taposs a fékre és kapaszkodj, markold erősen a kormányt. Az ijedt állat hirtelen irányt válthat, a kikerülés tehát nem biztos, hogy beválik.
  • Ha megtörtént a baleset és az szarvas annyira megsérült, hogy nem tud elmenekülni, akkor hívd a 112-es segélyhívó számot, és ne menj túl közel az állathoz.
  • Az elütött vadhoz nem szabad hozzányúlni, lehúzni az útról, mert ha még nem múlt ki, akkor az agancsával, rúgásával, vagy harapásával súlyos sérüléseket okozhat.
  • Ha az állat kimúlt, akkor is értesíteni kell a rendőrséget. A rendőrség értesíti a helyi vadásztársaságot, és felméri a baleset körülményeit. Az elpusztult állatot tilos elvinni a helyszínről, a magyar jogszabályok alapján ez lopásnak számít: a vad az állam tulajdonában áll, halála után pedig a területen vadászatra jogosult vadászoké.
AMI MÉG ÉRDEKELHET