A szarvasbőgéstúra az ősz legcsodásabb élménye

Garantáltan életre szóló élményt szerezhetünk, de nem árt néhány fontos szabályt is betartani.

Fotó: Unsplash

Ősszel az egyik legnagyobb erdei élmény a gímszarvasok bőgését testközelből megtapasztalni. De mi is a szarvasbőgés? A bikák ezzel az erőfitogtató hangoskodással kommunikálnak egymással a párzási szakaszban, így tudatva riválisaikkal, hogy nem szívesen látott vendégek a területen...

A másik bika bőgése fontos információkkal szolgál a vetélytárs elszántságáról, pozíciójáról, illetve a benne rejlő erőről. Ha a hangcsata ellenére a konkurencia mégis megpróbálkozik a betolakodással, akkor kezdetét veszi a harc. Az ellenfelek ilyenkor félelmet nem ismerve csapnak össze, agancsaik bevetésével dől el, ki a király a területen. A győztes kizárólagos jogot nyer a szaporodásra váró tehenek felett, akik feszült figyelemmel követik az eseményeket.

Egyénileg nem ajánlott

Fotó: Unsplash

Ha meghallgatnánk a bikák koncertjét, állami erdőgazdaságok, illetve nagyobb vadgazdaságok vezetett túráin is megtehetjük. A szakemberek óva intenek az egyéni túráktól az állatok, illetve a saját testi épségünk védelme érdekében. A gyerekeknek is óriási élményt nyújt egy ilyen kirándulás, sokan meg is próbálkoznak a szarvasok hangjának utánzásával, ami szürkemarha tülök segítségével egészen életszerű lehet. Ha kedvet kaptál a programhoz, a következő helyszíneken tudsz még csatlakozni.

Szarvasbőgés a Valkói Erdészet területén

  • Időpont: szeptember 18., 24., 30. (16:00 és 16:30 órai kezdettel).
  • A találkozó helye: Erzsébet-pihenő bejáró

Tudnivalók: A túra 2 órán keresztül tart, a hossza kb. 3-5 km. Az időjárásnak megfelelő öltözékben érdemes érkezni – erdei terepviszonyoknak megfelelő ruházat, túrabakancs –, és érdemes zseblámpát, fejlámpát is becsomagolni. Fényképezni kizárólag vaku nélkül szabad! A program előzetes regisztrációhoz kötött. Alkalmanként legfeljebb 30 fő részvétele lehetséges, a helyeket a jelentkezés sorrendjében töltik fel.

Szarvasbőgés a Vértesben

  • Időpont: szeptember 18., 23., 24., 25. (gyülekező: 16:30, kezdés: 17.00)
  • A találkozó helye: Kőhányás, Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és Turistaház

Tudnivalók: idén kilencedik alkalommal várják ide az érdeklődőket, akik a program során testközelből élhetik át a délutáni koncertet. Itt is szakemberek segítségével kaphatunk bepillantást az erdei élet titokzatos világába, és ismerhetjük meg az agancsos állatok szokásait. Ahogyan az már lenni szokott, ezúttal is jótékony célokra fordítják a túrák teljes bevételét.

Fotó: Unsplash

Szarvasbőgés Expressz a Királyréti Erdészetben

  • Időpont: Szeptember 24. (gyülekező: 17:30 - 17:55)
  • Találkozás helye: Királyréti Erdei Vasút Kismarosi végállomása

Tudnivalók: ezen a különleges erdei programon egy kisvasutas utazással egybekötött alkonyati/éjszakai kirándulás keretében hallhatjuk a szarvasok bőgését. Sőt, Rácz Dominik, Fehova-győztes szarvasbőgő mester kürtje a szégyenlősebb bikákat is hangra hívhatja. A túra végén melegítő tea, forralt bor és lila hagymás zsíros kenyér várja a kirándulókat a királyréti Várhegy Vendéglőben. A program 22:30-kor zárul, garantáltan rengeteg élménnyel.

AMI MÉG ÉRDEKELHET