Ezen a rózsaszín homokos tengerparton 3500 eurós büntetést kaphatsz

Ezen a Barbie-filmbe illő pink strandon jó nagy büntetést kaphatunk.

Fotó: Shutterstock

Egyre több helyről tiltják ki a turistákat ideiglenesen vagy végleg, ha a tömeg miatt a környezet visszafordíthatatlanul károsodik, és nehézkes az állagmegőrzés vagy a természetvédelem a területen. Lehet értékes óváros vagy az ökoszisztéma miatt fontos terület, egyre több helyen kell figyelnünk utazóként, mit lehet és mit nem. Most Szardínián vetnek ki borsos büntetéseket azokra, akik erre a különleges strandra tévednek.

Sokáig Szardínia egyik legnépszerűbb partja volt a Budelli-szigeten található Spiaggia Rosa (vagyis Pink Beach), de ma már védett terület, ahol nem lehet strandolni, sőt sétálni sem, aki mégis ide „tévedne" 300-tól 3500 euróig terjedő bírságra számíthat.

Rajtakapott turisták

Fotó: Getty Images

Mindig nehéz elképzelni utazóként, hogyan, milyen módszerekkel ellenőriznek egy-egy turistáktól védett részt a helyi rendőrök, közterületesek vagy őrök, éppen ezért sokan nem is veszik komolyan a tiltásokat és a kiszabható bírságok mértékét. A tényleg csodaszép, szardíniai pink strandon a szezon elején már megbüntettek két turistát, akik a parton sétáltak, valamint négy másikat, akik ezen partszakaszon úsztak a sekély vízben. Egyenként 300 euró közigazgatási bírságot kellett fizetniük, tehát összesen 1800 eurót szedtek be az őrök abban a 2 napban.

Újra népszerű lett

Mi csábította oda a turistákat, amikor ez köztudottan védett hely? Az utóbbi időben a közösségi médiában elszaporodtak a rózsaszín strandon készült fotók, bejegyzések, így a helyi városvezetés kezdeményezte a sűrű ellenőrzést, hogy ezzel leállítsák a folyamatot. A legtöbben hajóval, motorcsónakkal érkeztek a közeli öbölbe és onnan úsztak be a pink homokos strandra.

Szuvenír homok

A Maddalena Nemzeti Park területén található öbölbe idén nyáron 1200 hajóra számítanak, ami azért probléma, mert a vízen érkező látogatók mind szeretnének hazavinni kicsit a különleges, rózsaszín homokból, amivel megváltoztatják az ökoszisztémát. A The Independent szerint 2021-ben egy házaspárt 1000 eurós pénzbírsággal sújtottak, mert egy műanyag palackot megtöltöttek a rózsaszín homokkal – ugyanez a szabálysértés idén már 3500 euróba kerülne.

Mitől rózsaszín a homok a Spiaggia Rosa partján?

A Tirrén-tengerben élő korallok törmelékétől ilyen színű a homok, a víz kihordja a partra a korallokról letörő apró darabkákat, amelyek összekeverednek a fehér homokkal. Mivel sok volt a turista (akik főleg hajóval érkeztek) Spiaggia Rosán, egyre jobban csökkent a korallok száma, 1998-ra kritikussá vált a helyzet, az egész környezet megszenvedte a sok látogatót, ekkor kezdték a helyiek korlátozni a turisták számát, majd lezárták ezt a területet.

AMI MÉG ÉRDEKELHET